Buffé NOVEMBER
Buffé KOM I STÄMNING
KAPITEL 1 MJUK PEPPARKAKA MED LINGON 10–12 BITAR
/ ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 3 ½ dl strösocker 4 dl vetemjöl 240 g 1 tsk salt 1 tsk malen ingefära 1 tsk malen kryddnejlika 1 msk malen kanel 1 ½ dl frysta eller färska lingon 1 msk fl orsocker 2 ½ dl neutral rapsolja 5 ägg smör till formen GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175° C. Smöra en form som rymmer 2 liter. Blanda strösocker, mjöl och kryddor i en bunke. Blanda lingon och fl orsocker i en separat bunke. 2. Vispa ihop de torra ingredienserna och rapsoljan med en elvisp på låg hastighet. Tillsätt ett ägg i taget och blanda väl. Vänd ner lingonen och häll smeten i formen. 3. Grädda i mitten av ugnen 45–55 minuter, kontrollera med en sticka att kakan inte är kladdig. Låt svalna helt. Servera gärna med vispad grädde och pudra med fl orsocker. CHOKLADKAKOR MED PISTAGE CA 50 STYCKEN / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 225 g rumsvarmt smör 1 dl fl orsocker 1 dl kakao 5 dl vetemjöl 300 g 1 dl fi nhackade pistagenötter GÖR SÅ HÄR 1. Lägg smöret i en bunke och sikta ner fl orsocker och kakao. Blanda till en slät massa. 2. Tillsätt mjöl och rör, eller vispa med vingen om du använder en köksmaskin, tills det blir en smulig massa. Tryck sedan ihop smulorna till en jämn deg med händerna. 3. Dela degen i två lika stora delar och rulla varje bit till 2 längder 3–4 cm i diameter. Rulla sedan varje längd i pistagenötterna. Plasta varje rulle i plastfolie och lägg i frysen minst 30 minuter. 4. Sätt ugnen på 200° C. Skär de frysta rullarna i ca ½ cm tjocka skivor med en vass kniv. Lägg kakorna på en bakpappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna och förvara i en burk med tättslutande lock. 11 BUFFÉ #11/2019
Buffé FRÅN MUMMA TILL MUST
Buffé SKIMRANDE MORGON
Buffé JULEN TAR PLATS
Buffé VINTERVACKRA BLOMSTER
Buffé EN GOD FORTSÄTTNING
Buffé RESTPIZZA
Buffé JULENS GENVÄGAR