Buffé NOVEMBER
TRENDERNA Julkänslor! Personliga klappar och loka
lproducerade delikatesser i mysig miljö. Vi listar fem marknader som hjälper dig att komma i stämning. En kulinarisk klapp Behöver du julklappsinspiration? Ge bort en kokbok utöver det vanliga, både vacker att bläddra i och en rolig utmaning för hemmakocken! Jamtli 6–8 december Fira andra advent i en historisk miljö utanför Östersund. Här trängs 200 hantverkare som alla erbjuder fi na klappar och goda specialiteter till julbordet. Här kan du även åka hundspann, karusell och släde! Falu Gruva 8 december Upplev den gammalmodiga julmarknaden vid Falu Gruva, där det bjuds på fi na hantverksdetaljer och smakrika, lokala delikatesser. Passa även på att lämna barnens önskelistor till gruvtomtarna. Taxinge Slott 21–24 november Under sista helgen i november förvandlas Taxinge slott till en stämningsfull julmarknad, då slottets berömda kakbord får sällskap av allt från hemystad ost och bröd till korvar, sylta och skinka. Tjolöholms Slott 15 november–1 december På det ståtliga slottet i Kungsbacka hittar du förutom vacker keramik och slöjd mängder av närproducerade råvaror, delikatesser och sötsaker. Missa inte heller den fängslande eldshowen som hålls varje dag! Katrinetorp 6–8 december På den vackra herrgården i utkanten av Malmö kan du botanisera bland hantverk, blommor och antikviteter. Här säljs även honung, sill, kryddor och andra lokala delikatesser. Från vänster: The kinfolk table, Polpo och Gone fishing. ALEXANDER PELLI Som barn drömde Alexander om att bli konditor, men när han under gymnasiet sommarjobbade på ett bageri tog drömmen en ny riktning. I år korades han till Årets Bagare. Vad krävs för att vinna titeln Årets Bagare? – Tid, engagemang och ett starkt pannben! Jag lade ner hundratals timmar under en tre månaders-period för att hinna bli redo inför tävlingen. Vad bakar du helst till julen? – Min farmors julkaka, det var en klassiker när jag växte upp. Och såklart lussekatter, jag verkligen älskar när man får äta årets första! Hur lyckas man bäst med sitt lussebak hemma? – Använd inte varmluftsugnen, fl äkten torkar gärna ut bullarna. Baka istället på en hög temperatur och sänk med 10–20°C när du stoppar in bullarna i ugnen. Pensla bullarna med mixat eller vispat ägg precis efter att de är bakade, då stelnar ägget och fungerar som en mössa som gör att all fukt stannar kvar i bullen. Knaperi knus, vilket pepparkakshus! Varje år anordnar ArkDes, Arkitektur- och designcentrum i Stockholm, en tävling i pepparkakshus för barn, unga, vuxna, amatörer och p ff . Tidigare har tävlingen haft teman som lyxigt, gränslöst och HEMligheter, men i år är temat något helt lig ro s anna :t näm en hett. Läs mer och följ tävlingen på arkdes.se. 8 BUFFÉ #11/2019 Jamtli julmarknad, Östersund
Buffé KOM I STÄMNING
Buffé FRÅN MUMMA TILL MUST
Buffé SKIMRANDE MORGON
Buffé JULEN TAR PLATS
Buffé VINTERVACKRA BLOMSTER
Buffé EN GOD FORTSÄTTNING
Buffé RESTPIZZA
Buffé JULENS GENVÄGAR