Buffé NOVEMBER
Buffé KOM I STÄMNING
KAPITEL 1 VÖRTBRÖD 2 LIMPOR / ÖVER 60 MIN INGREDI
ENSER 3 dl porter 50 g färsk jäst 1 påse vörtmix 75 g 6 dl vetemjöl 360 g 1 dl russin 1 dl vatten ½ dl rapsolja 1 dl mörk sirap 4 dl rågsikt ca 220 g ¾ msk salt Pensling ½ dl sirap 2 msk vatten GÖR SÅ HÄR 1. Värm portern till 37° C. Smula jästen i en bunke. Tillsätt porter och vörtmix och rör tills jästen löses upp. 2. Tillsätt vetemjöl och blanda i en köksmaskin på låg hastighet ca 10 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 30 minuter. Blötlägg russinen i vattnet. 3. Tillsätt rapsolja, mörk sirap och rågsikt i degen och blanda i köksmaskin 10 minuter på medelhastighet. Tillsätt salt och blanda ytterligare 5 minuter. 4. Stjälp upp degen på en mjölad bänk. Häll av vattnet från russinen och tillsätt, knåda hastigt ihop. Dela degen i två lika stora delar. Forma till runda bollar, låt vila 10 minuter. Forma till två limpor och lägg i smorda brödformar. Låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek ca 1 timme. 5. Sätt ugnen på 250° C. Grädda brödet i mitten av ugnen. Sänk temperaturen till 200° C efter 5 minuter. Baka ytterligare ca 25 minuter eller tills brödets innertemperatur är 98° C. 6. Pensling: Värm sirap med vatten i en kastrull. Pensla det varma brödet med sirapsvattnet. Stjälp upp på galler och låt svalna. Forma degen till två avlånga limpor och lägg i smorda brödformar. 13 BUFFÉ #11/2019 F L E R E R C E P T H I T T A R D U P Å B U F F E . S E
Buffé FRÅN MUMMA TILL MUST
Buffé SKIMRANDE MORGON
Buffé JULEN TAR PLATS
Buffé VINTERVACKRA BLOMSTER
Buffé EN GOD FORTSÄTTNING
Buffé RESTPIZZA
Buffé JULENS GENVÄGAR