Buffé NOVEMBER
Buffé KOM I STÄMNING
Buffé FRÅN MUMMA TILL MUST
Buffé SKIMRANDE MORGON
Buffé JULEN TAR PLATS
Buffé VINTERVACKRA BLOMSTER
Buffé EN GOD FORTSÄTTNING
KAPITEL 6 HELSTEKT KALKON MED ÄPPLE 8–10 PERSONER
/ ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 hel kalkon ca 4 kg 3 äpplen ½ dl hackad färsk rosmarin 3 krossade vitlöksklyftor 75 g smör 3 msk japansk soja salt GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200° C. Dela och kärna ur äpplena, skär i bitar. Blanda med rosmarin, vitlök och 1 tsk salt. Smält smöret och blanda med sojan och 2 tsk salt. 2. Lägg kalkonen i en stor ugnsform eller plåt. Fyll med äppelblandningen. Pensla med hälften av sojasmöret. Ställ in i nedre delen av ugnen 2–3 timmar tills innertemperaturen intill benet är 72° C. Pensla då och då med resten av sojasmöret. TIPS! Lägg äpplen i formen och baka dem tillsammans med kalkonen. GRÖNKÅLSSALLAD MED TRANBÄR 8 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 300 g färsk grönkål 2 röda äpplen ½ dl torkade tranbär Dressing 3 msk olivolja 1 msk färskpressad citronjuice 1 ½ tsk dijonsenap 1 tsk honung 1 tsk salt GÖR SÅ HÄR 1. Blanda ingredienserna till dressingen. Ansa kålen och bryt i mindre bitar. Massera med hälften av dressingen. 2. Dela, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Blanda med kålen och tranbär. Ringla över resten av dressingen. Servera semifreddo med rostad vit choklad och hallon till dessert. Se recept på buffe.se. 31 BUFFÉ #11/2019 DRYCKESTIPS! Välj ett smakrikt vitt vin med koncentrerad fruktighet, gärna fatlagrad chardonnay, semillion eller chenin blanc. För alkoholfritt, välj en lite torrare äppelmust kryddad med humle. GÖR SÅ HÄR 1. Fräs bönorna i oljan med ingefära och vitlök tills de får lite färg, krydda med salt. Toppa med mandel och servera direkt. GRÄDDSÅS MED ÄPPLE CA 5 DL / 15 MIN INGREDIENSER ca 4 dl sky från kalkonen 1 msk konc kalvfond 3 dl vispgrädde 3–4 msk äppelmos salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Häll skyn från kalkonen i en kastrull tillsammans med fond och vispgrädde. Låt koka ihop ca 10 minuter. Red ev med majsstärkelse utrört i lite kallt vatten. Smaka av med äppelmos, salt och svartpeppar. KRISPIG POTATIS MED ÖRTER 8 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 2 kg fast potatis 150 g smör 2 rivna vitlöksklyftor 1 msk hackad rosmarin 2 tsk salt GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200° C. Smält smöret och blanda med vitlök och rosmarin. Skala potatisen och skiva tunt, gärna med mandolin. 2. Blanda potatisen med smöret och salt i en bunke. Ställ potatisskivorna i en smörad form i ett fint mönster. Sätt in i mitten av ugnen 45– 55 minuter tills potatisen är gyllene. Pensla då och då med smöret som blir kvar i bunken. VITLÖKSSTEKTA HARICOTS VERTS MED INGEFÄRA OCH MANDEL 8 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 400 g haricots verts 3 msk olivolja 2 msk finriven ingefära 1 stor riven vitlöksklyfta ¾ tsk salt ½ dl rostad hackad mandel
Buffé RESTPIZZA
Buffé JULENS GENVÄGAR