LEDARE & MEDARBETARE TINA HELLBERG Stylist Tina b
örjade sin karriär som matstylist och är idag inriktad på inredning. I detta nummer av Buffé har hon stylat hela vår magiska jul, på sidorna 10–33. Vad gillar du mest med julen? – Upptakten, julaftonsmorgon med familjen, risgrynsgröt, brasa i kakelugnen och den traditionella sagan Trollet som ville bli människa, som jag läser högt och ger alla en tår i ögat. Vilken julmat längtar du mest efter? – Min systers havrekex, ett recept från mormor. Det är ett mjukt underbart matbröd för cheddarost och julskinka. LISA LEMKE Matstylist Plötsligt betydde maten mer än klapparna. JAG KOMMER INTE ihåg exakt när det hände eller om det var någon specifik incident som blev den utlösande faktorn, men någon gång i gränslandet mellan ungdom och vuxen blev mitt fokus ett annat. Vad som tidigare hade betytt precis allt blev nu ganska oviktigt – och det jag knappt reflekterat över blev centralt. PLÖTSLIGT BETYDDE MATEN mer än klapparna. Hur många paket som än väntade där under granen kunde de inte konkurrera med dofterna från köket. JUST DOFTER OCH smaker är svårt att förmedla via en tidning, men i övrigt har vi gjort allt i vår makt för att göra din uppladdning inför årets godaste högtid så härlig och pedagogisk som möjligt. Det här numret av Buffé är indelat i kapitel: julbaket, julens drycker, julfrukosten, julbordet, juldagsmiddagen, mellandagsresterna. DET SKULLE FÖRRESTEN vara lögn att påstå att jag älskar all mat som hör julen till. Den mjuka pepparkakan med lingon som mormor alltid bakade och som var alla vuxna släktingars favorit undvek jag som barn och har sedan dess aldrig lärt mig att älska. Receptet som helt omvärderade min syn på den mjuka pepparkakan med lingon hittar du i vårt julbaksreportage på sidan 11. God jul! Årets julbord på sidorna 21–27 är signerat julälskaren Lisa Lemke som förutom receptkreatör även titulerar sig som kokboksförfattare och tv-kock. Utanför Falkenberg driver hon de två krogarna Prostens Pizza och Skrea Matbruk. Vad gillar du mest med julen? – Vad finns det att inte gilla?! Jag börjar njuta redan tidigt i december. Vi behöver julen mitt i mörka vintern. Vilken julmat längtar du mest efter? – All mat! Men helst inte samtidigt. På julafton äter jag gärna det kalla till lunch och det varma på kvällen. PS. Tävla om Lisa Lemkes nya bok Brödmat på sidan 9. ICA-handlare i fokus STEFAN KÄLLVIK ICA Kvantum Säffle Stefan Källvik började sin resa inom ICA år 1985 på ICA Lejonet i Åmål och 2015 var han med och startade ICA Kvantum i Säffle – en butik som värnar om att julen ska vara god för alla Säfflebor. Hur uppmärksammar ni julen? – Jag, min familj och butikens personal Johan Lindberg, redaktionschef FÖR ALLA På buffe.se hittar du information om innehåll av gluten, laktos, mjölk protein och ägg i vissa av våra recept liksom tips på hur du kan anpassa dem. 5 BUFFÉ #11/2019 anordnar för tredje året i rad ett julbord för ensamma, utsatta eller de som aldrig provat ett svenskt julbord på julafton. Vi kallar initiativet för En jul tillsammans och fixar mat, julklappar samt underhållning under middagen. Vad äter du helst på julbordet? – Min favorit är Janssons frestelse. Ledare Julstämning fixar vi med julmusik, vackert porslin och en sirlig julgran. Foto Magnus Carlsson
Buffé NOVEMBER
Buffé KOM I STÄMNING
Buffé FRÅN MUMMA TILL MUST
Buffé SKIMRANDE MORGON
Buffé JULEN TAR PLATS
Buffé VINTERVACKRA BLOMSTER
Buffé EN GOD FORTSÄTTNING
Buffé RESTPIZZA
Buffé JULENS GENVÄGAR