Buffé 1
TREND zero waste Ta tillvara! TIPS Din guide till
hur du tar vara på råvaror som ofta blir till svinn. – Förvara råvarorna på rätt sätt, läs mer på ica.se/forvara-maten – Köp inte mer än du behöver – Varor går oftast bra att äta även efter bäst före datum. Smaka, lukta, titta! TACOSÅS, PESTO ELLER CHUTNEY Tillsätt i grytan, soppan eller såsen Blanda med gräddfil, crème fraiche eller matyoghurt och servera som kall sås BANAN Gör bananbröd Frys in för att mixa i en smoothie eller till bananglass OST Riv och frys in Använd på pizza, i gratäng, paj, omelett eller äggröra CHARK Tillsätt i omelett eller äggröra Hacka och frys in AVOKADO Frys in Mixa i en smoothie SYLT Tillsätt mjölk i burken och skaka, servera till flingorna Tillsätt i en milkshake ÖRTER Hacka och frys in Mixa till en pesto BRÖD Rosta till krutonger Rosta och mixa till ströbröd ÄPPLE ELLER PÄRON Skala, klyfta och frys in, använd i äppelpaj Riv ner i brödet eller gröten SALLAD Lägg i isvatten för att få tillbaka krispet Förvara i kylen inlindad i torrt hushållspapper ROTFRUKTER Rosta i ugnen Baka bröd eller kaka MJÖLK, GRÄDDE ELLER CRÈME FRAICHE Frys in i iskuber Tillsätt i grytan, soppan eller såsen En god handling MATMISSIONEN OCH MATRÄTT är namnen på sociala matbutiker som gör gott i dubbel bemärkelse: för miljö och människa. Här säljs matvaror som annars skulle blivit till svinn och medlemmar med låg inkomst får handla mat till extra låga priser. I butikerna möjliggör man dessutom arbetsträning för att hjälpa personer att närma sig arbetsmarknaden. Matmissionen finns i Stockholm samt Malmö och Maträtt finns i Göteborg. “vi behöver inte några få personer som behärskar zero waste helt perfekt: vi behöver miljoner människor som åtminstone gör det lite grann.” - Lauren Singer, influencer inom zero waste SVINNSMART Ofta när vi använder färska örter i matlagning är det de vackra bladen vi tar vara på medan stjälkarna får åka ner i komposten. Men hos många örter är även stjälkarna otroligt smakrika och gör sig perfekt i en pesto! PESTO PÅ ÖRTSTJÄLKAR CA 4 DL / 15 MIN Mixa ca 5 dl hackade örtstjälkar, 1 ½ dl riven lagrad ost, 1 dl rapsolja, ½ dl solroskärnor, 1 riven vitlöksklyfta, 1 msk färskpressad citronjuice, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Häll upp i en väl rengjord burk. Förvara i kylen. TIPS Mjuka örtsjälkar passar i en pesto, som basilika, persilja, dill, mynta och koriander. ATT MINIMERA SITT matsvinn och ta vara på hela råvaran är inte bara trendigt – det är smart, ekonomiskt och hållbart! 8 BUFFÉ #08/2022 Foto Anna Z Ek
Buffé KRÄFT-CRAVINGS Det bästa med augusti? Kräfts
kivan! Här är tillbehören som gör högtiden ännu godare.
Buffé MERA MAJS! Från pizza till nudlar och soppa
– i säsongens bästa vardagshjältar är det majsen som spe
Buffé MATPIONJÄRERNA
Buffé SÖNDAGSPREPPEN
Buffé ICAs EGNA SIDOR