Buffé 1
Buffé FEBRUARI
UTBLICK Ladda rätt! Tränar du inför Vasaloppet oc
h undrar hur du ska ladda med rätt måltid för bästa möjliga måltid? Vi kollade med en som vet. EBBA ANDERSSON ÄR SVERIGES klarast lysande skidåkare som under vintern fått sitt definitiva genombrott i världseliten. Vi fångade henne över en lunch för tre snabba frågor om mat. Hur är det med ditt matintresse? – Jag har ett stort matintresse och älskar att stå i köket! På senare tid har sötpotatis blivit en favorit, det är supergott och passar till allt: lax, kyckling, kött och vegetariskt. Sedan tycker jag väldigt mycket om gnocchi, både att göra min egen men också den man handlar färskt. Sedan OS i Pyeongchang när landslagskocken serverade poké bowl har det också blivit en favorit. Hur äter du inför en tävling? – Det är betydligt enklare än folk tror. Dagen innan äter jag som vanligt, äter mina mål på de tider som jag brukar äta och framför allt ser jag till att få i mig tillräckligt med vätska. På tävlingsdagen äter jag ett mål ungefär tre timmar innan start. Då är det havregrynsgröt med torkad frukt, gärna russin och aprikoser, och ett glas mjölk vid sidan om. Plus mackor med diverse pålägg. En favorit till havregrynsgröt är äppelmos eller hjortronsylt, men det finns sällan på hotellen. Om du tar ett VM-guld i Seefeld och får beställa vad du vill av landslagskocken, hur ser menyn då ut? – Oj, om jag fick bestämma helt själv skulle det blir en toast Skagen med kallrökt lax till förrätt, någon god gnocchi till huvudrätt och till efterrätt… en kladdkaka. EBBA ANDERSSON ÅLDER: 21 år. BOR: Sollefteå. GÖR: Längdskidåkare. AKTUELL MED: VM i Seefeld. MÅNADENS MATDESTINATION Palma Bär det av mot medelhavspärlan Palma de Mallorca i vår? Vi har tipsen som ger dig en heldag fylld av smakrika matupplevelser. FRUKOST Mama Carmen’s – mamacarmen.es I charmiga Santa Catalina som är stadens gamla fiskekvarter ligger Mama Carmen's. Här finns allt du behöver för en god start på dagen: toasts för alla smaker och riktigt gott kaffe. LUNCH Patron Lunares – patronlunares.com Här serveras massor av rätter med fokus på havets läckerheter. Missa inte paradförrätten guacamole för vilken du själv får mosa ingredienserna! Den smakar bättre än någon annanstans. MIDDAG Canela – canelapalma.com På Canela bjuds gästerna på tapas och smårätter med kreativa smaker. Här finns allt från dumplings till tartar. Se till att boka bord i förväg! Skräddarsy din kost I framtiden spås möjligheten att skräddarsy sin måltid bli allt större. Men hur går det till? Intresset för personligt anpassad kost växer, likaså intresset för hur det vi äter påverkar oss. Ingenjörerna Theresia Silander Hagström och Oytun Yildirimdemir ligger bakom appen Eatit. Appen fungerar som en digital dietist baserat på blodvärden, livsstil och smakpreferenser. Du tar ett blodprov på din lokala vårdcentral, dina blodvärden analyseras och syns i appen tillsammans med kostrekommendationer och recept designade specifikt för dig. Ytterligare ett exempel på detta är restaurangen Vita Mojo i London. De har teamat upp med företaget DNAFit som möjliggör för kunderna att låta ett DNA-test ligga till grund för matbeställningar, med rekommendationer på råvaror du bör äta mer av och vad du bör undvika. 11 BUFFÉ #02/2019 Foto Kristofer Lönnå
Buffé BARNENS MENY
Buffé KÄNSLA FÖR LAKRITS
Buffé MINSKA MATSVINNET
Buffé MATSKOLA
Buffé HALVFABRIKAT I NY SKEPNAD
Buffé #MITTBUFFE
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SLUTET GOTT