Buffé 1
Buffé FEBRUARI
Buffé BARNENS MENY
FÖR SMÅ KOCKAR KYCKLING MED BRYNT SOJASMÖR 4 PERS
ONER / 45 MIN INGREDIENSER 1 hel kyckling ca 1,5 kg 3 vitlöksklyftor 75 g smör 1 msk japansk soja 2 tsk honung 1 msk sesamolja 900 g delikatesspotatis 500 g gröna grönsaker t ex broccoli, pak choi eller haricots verts salt, svartpeppar koriander och chilimajonnäs till servering GÖR SÅ HÄR 1. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem i en kastrull tillsammans med smöret. Bryn smöret tills det doftar nötigt och är gyllene. Blanda ner soja, honung och sesamolja. 2. Sätt ugnen på 225 °C. Halvera potatisen och lägg på en djup plåt. Krydda med ¾ tsk salt och 2 krm peppar. 3. Dela kycklingen längs ryggbenet och skär bort det. Platta ut kycklingen och lägg den på ett galler med skinnsidan uppåt. Krydda med 1 tsk salt och ½ tsk peppar runt om. Pensla med lite av det brynta smöret. Häll resten av smöret på potatisen. 4. Sätt in potatisen i nedre delen av ugnen och sätt gallret med kycklingen över. Rosta ca 40 minuter eller tills kycklingen är klar. 5. Koka grönsakerna hastigt i saltat vatten. 6. Servera kyckling och potatis med koriander och chilimajonnäs. Vilken är din favoriträtt? Miranda – Min favoritmat är sopaipillas! Det är som chilenska friterade pannkakor som man gör med pumpa. Man gröper ut pumpan och värmer pumpaköttet tillsammans med mjöl och mjölk, så blir det till en smet som man kavlar och formar till rundlar med glas. Sen gör man hål med en gaffel och friterar. Vi har ett roligt system när vi gör dem hemma. Jag brukar göra rundlarna, min syrra brukar göra hål och lägga dem på en lång rad, och så friterar mamma dem. Minna – Jag älskar verkligen sushi! Och min mamma gör så himla god potatissoppa. Den är slät, det gillar jag, att det inte är några bitar i. Vi äter pannkakor till soppan också. Miranda – Vi har höns hemma, så när vi gör pannkakor med deras ägg blir de extra goda och alldeles gula. Vi brukar också laga äggris med deras ägg, man steker ris tillsammans med ägg, det är så gott! Fabian – Min mormor brukar laga jättegod kyckling med BARNEN KAN: – Halvera potatis klyftpotatis i ugnen, och brunsås. Och med kantareller till. Jag älskar också pannkakor, pizza och hamburgare. Och så älskar jag att grilla! Vad gillar du att hjälpa till med i köket? Fabian – Jag gillar att hjälpa till och laga mat, som till exempel hamburgare, kyckling, skinksås med pasta, köttbullar med pasta. Jag brukar också vispa smet när vi lagar pannkakor. Och hjälpa till att steka, skära och skala. Och duka, jag älskar att duka! Minna – Jag brukar också hjälpa till att duka fram. Men jag brukar hjälpa till med lite allt möjligt i köket. Skala och skära saker när vi ska äta tacos till exempel. Miranda – Hemma hos mig har jag och min syster egna dagar då vi ska laga mat. Och då får vi bestämma vad vi ska äta också. Jag har onsdagar, då brukar jag laga till exempel ost- och skinkpaj, baconpasta, köttbullar, kyckling, kött… Annars brukar jag hjälpa till att skala och skära grönsaker. Vad tyckte ni om rätterna ni lagat idag? Minna – Det var kul att strimla morötter med en sån strimlare så att det blev som spaghetti! Och det var roligt att riva halloumi till pizzan. Miranda TIPS! Koka en buljong på kycklingskrovet. – Pizzan var väldigt god. Jag älskar verkligen halloumi, det var så gott och smart att ha det på pizza. Pannkakorna var också jättegoda, de var precis som vanliga pannkakor, linserna smakade ingenting. Fabian – Fruktspetten var väldigt goda, och det var kul att doppa frukten och hälla på strössel. Ananasen var allra godast! / 15 BUFFÉ #02/2019
Buffé KÄNSLA FÖR LAKRITS
Buffé MINSKA MATSVINNET
Buffé MATSKOLA
Buffé HALVFABRIKAT I NY SKEPNAD
Buffé #MITTBUFFE
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SLUTET GOTT