Buffé 1
Buffé FEBRUARI
Buffé BARNENS MENY
Buffé KÄNSLA FÖR LAKRITS
Buffé MINSKA MATSVINNET
TA TILLVARA Rester på nya sätt KOKT POTATIS Anled
ningarna till att inte slänga överbliven kokt potatis är många. Gör gnocchi eller stuvad potatis. Använd potatisen i omelett, plättar, vegobiffar, paj, soppa, gratäng eller på pizzan. Vill du sätta guldkant på vardagen? Krossa den kokta potatisen och gratinera med parmesan i ugn! POTATISMOS Gör helt nya rätter av potatismos! Använd i fiskgratängen, i tunnbrödsrullen eller laga potatisbullar, potatisplättar eller potatismuffins med ost. KOKT PASTA Kalla pastarester är sällan inspirerande, men det går att göra nya (och otroligt goda) rätter av överbliven pasta. Såsom pastagratäng, mac and cheese, stuvad pasta eller makaronipudding med broccoli och bacon. Eller varför inte addera pasta i tomatsoppan? MATGRYN Blev det bulgur, quinoa eller couscous över efter middagen? Alla gryn passar perfekt i sallader, pannkakor, biffar, wraps, poké bowls, matiga smoothies eller som booster i bröd. FISK OCH SKALDJUR Har du ugnsbakad fisk över eller skaldjur på burk? Här är tio favoriter att laga med rester av fisk och skaldjur: – Lasagne – Paj – Omelett – Laxröra – Skagenröra – Fish taco – Fiskbiffar – Crêpes – Pulled salmon – Burgare KÖTTFÄRSSÅS En vardagsfavorit som är lika god i tacopaj, gratäng, lasagne, moussaka, enchiladas eller varför inte klassikern köttfärsfyllda paprikor. KÖTT OCH KYCKLING Även kött och kyckling kan bli till helt nya rätter. Laga pytt i panna, pastasås, paj, pizza, wok, biff Rydberg, gulaschsoppa, köttsoppa, pulled chicken, ramen, bibimbap eller burgare. Tänk bara på att använda resterna så snart som möjligt efter den första tillagningen. 21 BUFFÉ #02/2019 POTATISMUFFINS Blanda 5 dl potatismos med 1 dl riven lagrad ost och 1 äggula. Fördela i 6 medelstora muffinsformar. Strö över 1 msk ströbröd och gratinera i mitten av ugnen på 225°C ca 20 minuter. SÅ FÖRVARAR DU DINA RESTER Matrester som blir över måste snabbt kylas ner (och sedan ätas så snart som möjligt). Ställ gärna grytan i ett kallt vattenbad innan maten ställs i kylskåpet. Nackdelen med att ställa in varm mat direkt i kylskåpet är att allt som står där blir varmare, vilket ökar risken för att bakterier ska växa till. MINSKA DITT MATSVINN 1. Planera dina inköp och köp inte mer än vad som äts upp. 2. Ät upp maten i tid. Gå igenom kylskåp och frys regelbundet för att hålla koll på maten. 3. Förvara maten rätt. Sätt in kylvaror så fort som möjligt och se till att ha +4 ºC i kylskåpet. 4. Låt inte kylvaror stå i rumstemperatur längre än två timmar. 5. Undvik att förvara mat i direkt solljus. 6. De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp. 7. Frys in mat som du vill spara länge, bra frystemperatur är –18 °C. 8. Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. 9. Ta hand om rester – gör en plockmåltid eller använd dem i en ny maträtt. Källa: Livsmedelsverket
Buffé MATSKOLA
Buffé HALVFABRIKAT I NY SKEPNAD
Buffé #MITTBUFFE
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SLUTET GOTT