Buffé 1
Buffé FEBRUARI
Buffé BARNENS MENY
Buffé KÄNSLA FÖR LAKRITS
Buffé MINSKA MATSVINNET
Buffé MATSKOLA
Buffé HALVFABRIKAT I NY SKEPNAD
VARDAG I DAGENS HÄLSOMEDVETNA samhälle har halvfa
brikat närmast blivit ett skällsord, men det moderna halvfabrikatet är långt ifrån 1950-talets frysta fiskpinnar. Kanske äter du till och med halvfabrikat utan att veta om det? Även frysta grönsaker räknas nämligen in i kategorin och har dessutom ofta ett högre näringsinnehåll än färska. Det menar kostvetaren Anna K Sjögren: – Eftersom man fryser in grönsaker direkt efter skörden har de ofta ett högre näringsinnehåll. Hur nyttiga halv- och helfabrikaten blir beror också på hur man tillagar och serverar dem. Om du steker fiskpinnar i mycket smör, lägger på en ordentlig klick med majonnäs och äter dem med pommes frites, då blir det ett dåligt alternativ för den som inte vill äta för mycket fett, men det kan inte fiskpinnefabriken ta ansvar för. Det kan med andra ord vara stor skillnad på halvfabrikat och halvfabrikat. Både när det kommer till tillbehör och själva innehållet. För precis som när man lagar mat från grunden handlar det om val av råvaror och ingredienser. Har du en väl sammansatt kost spelar det mindre roll om näringen kommer från halvfabrikat eller från mat som lagats från grunden. MEN HALVFABRIKAT HANDLAR inte bara om näringsinnehåll och kostvanor. För många är det ett sätt att spara tid och förenkla vardagen. Möjligheten att värma en portion i mikron eller att steka köttbullarna så att de blir klara samtidigt som pastan är något som inte bör underskattas. Startskottet för detta mer tidseffektiva sätt att laga mat kom redan på 1930-talet, när röster höjdes för att kvinnor skulle ha möjlighet att arbeta utanför hemmet. På den tiden tog det längre tid att handla mat eftersom butikerna var mer specialiserade; man gick till mjölkaffären för att köpa mjölk och till charkuteristen för att köpa falukorv. På 1940-talet öppnades det första snabbköpet där kunderna själva plockade till sig varorna. År 1945 var ett viktigt år, då kom den första frysta spenaten från Findus till snabbköpens nya frysdiskar. Tekniken att frysa in mat hämtades från USA och det började även säljas frysboxar till hushållen. På 1950-talet var det premiär för frysta fiskpinnar och cirka tio år senare kom de frysta köttbullarna. I matdebatten hävdas det ibland att industrins mat är processad och mindre näringsriktig än det hemlagade, men riktigt så är det inte. I DET SAMHÄLLE vi lever i kan tid vara en bristvara och den hastiga och oengagerade, eller rent av kärlekslösa, matlagningen orsakar dåligt samvete hos en del. I matdebatten hävdas det ibland dessutom att industrins mat är processad och mindre näringsriktig än det hemlagade, men riktigt så är det inte. – Det är omöjligt att uttala sig generellt om näringsinnehållet i tusentals livsmedel. Frysta fiskpinnar är till exempel inte sämre från ett näringsperspektiv än om man gör dem själv, säger Anna K Sjögren. Dagens utbud av mer eller mindre färdiga maträtter är stort och däribland går det hitta en mängd både goda och näringsrika alternativ. Vad som menas med nyttig mat är dessutom en fråga i sig. I kostråden från Livsmedelsverket, som vilar på vetenskaplig grund, rekommenderas mer grönsaker, frukt, fibrer och fisk. Det står inget om att man ska undvika halvfabrikat, däremot att det är bra att inte äta för mycket fett, socker och salt. Det bästa tipset är därför att alltid läsa på förpackningarna innan de åker ner i kundvagnen, för att få koll på innehållet och vad du får i dig. / 26 BUFFÉ #02/2019
Buffé #MITTBUFFE
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SLUTET GOTT