Buffé 1
Buffé FEBRUARI
Buffé BARNENS MENY
Buffé KÄNSLA FÖR LAKRITS EXPERTEN Känsla för lakri
ts TEXT THERESE AHLSTRÖM FOTO ROLAND PERSSON Älskar du också smaken av lakrits? Det gör Elisabeth Johansson, OS-konditor och expert på lakrits. Hon delar med sig av sina bästa tips för att smaksätta med lakrits. OM ELISABETH JOHANSSON Elisabeth är OS-konditor, står bakom världens första lakritskokbok och har gett ut flera böcker på samma tema. Hon håller även föreläsningar och lakritsprovningar både i Sverige och utomlands, och har tagit fram spa-serien Queen of licorice. Varför har man lakrits i bakning och desserter? – Lakrits har en egenskap att lyfta smaker och ge en fylligare smak. ELISABETHS BÄSTA TIPS! – Ska du göra egna maränger? Testa att pudra lakritspulver över dem innan gräddning. – Kola och lakrits är en vinnande kombo. Gör en lakritskolasås och servera med vaniljglass. – Tillsätt lakritspulver i kladdkakssmeten för en extra smakdimension. – En mer oväntad kombination är hallonsylt eller marmelad med lakrits. Rör ner lakritspulver eller granulat innan kokning för bästa resultat. – Har du ont om tid och behöver laga en snabb men lyxig dessert? Strö lakritspulver över vaniljglassen och servera med hallon och maränger. Vilka smaker passar bäst med lakrits? – Citron, hallon och pepparmint är klassiska smaker som passar ihop med lakrits. Men det är även fantastiskt gott med choklad under 70 %. En mer oväntad kombination är lakrits ihop med hjortron, körsbär eller havtorn. När det kommer till dryck så passar lakrits bra med ett kraftigt rödvin, sött vitt vin, mousserande vin, veteöl, mörkt öl, whisky och mörk rom. Vad ska man tänka på när man använder lakrits som smaksättning? – När man ska smaksätta är det lättast att använda lakritsgranulat och lakritspulver. Då kan man vara säker på att det är äkta lakrits gjord på extraherad ren lakritsrot. Man kan också använda lakritspasta men den kan vara blandad med färg och exempelvis anis. Var försiktig så att du inte överdoserar – smaka av eller följ ett recept! / TIPS! Recept på Elisabeths bästa kolapaj med lakrits hittar du på buffe.se. 19 BUFFÉ #02/2019
Buffé MINSKA MATSVINNET
Buffé MATSKOLA
Buffé HALVFABRIKAT I NY SKEPNAD
Buffé #MITTBUFFE
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SLUTET GOTT