Buffé 1
Buffé FEBRUARI
SMAK GUIDE Växtbaserade drycker 3. 5. 1. 1. HAVRE
DRYCK Ett av de mest populära vegetabiliska alternativen till mjölk. Drycken som säljs i Sverige är oftast gjord av svenskodlad havre och finns även i kalciumberikad variant. Används i exempelvis kaffe eller smoothie. 2. 4. 2. KOKOSDRYCK Denna växtbaserade dryck är gjord på den bruna kokosnöten och ger både smak och doft av tropikerna. Passar perfekt i smoothie, te, pannkakssmet eller som bas i varm choklad. 3. HASSELNÖTSDRYCK Hasselnöten är rik på smak och drycken är otroligt god att dricka i sin rena form. Den passar annars bra i smoothie, varm choklad eller i kaffe och är ofta sötad. 4. SOJADRYCK Sojadrycken, som görs på sojabönan, är en av de vanligaste växtbaserade dryckerna och finns både sötad och osötad. Den är mild i smaken och len i konsistensen. Drycken är god att dricka som den är, men passar även bra i kaffe, smoothie, matlagning eller bakning. 5. MANDELDRYCK En dryck som passar bra i kaffe, te eller i smoothie med frukt och bär. Den passar även perfekt som bas i chiapudding eller overnight oats. Finns både sötad och osötad. Små semlor med choklad Recept på nötfria semlor hittar du på buffe.se. CA 40 STYCKEN / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 175 g rumsvarmt smör 50 g färsk jäst 5 dl rumsvarm mjölk (3 %) 2 dl strösocker ½ tsk salt 1 tsk mortlad kardemumma 13 dl vetemjöl (780 g) 1 dl kakao 1 ägg mjöl till utbakning florsocker att pudra över Fyllning 200 g skalade hasselnötter 3 msk rapsolja 100 g smält mörk choklad 4 dl vispgrädde ½ dl kakao 2 msk florsocker GÖR SÅ HÄR 1. Skär smöret i tärningar. Smula jästen och blanda med mjölken i en bunke eller en köksmaskin med degkrok. 2. Tillsätt socker, salt, kardemumma, smör, mjöl och kakao. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 1 timme. 3. Stjälp upp degen på mjölad bänk. Knåda lätt och dela på mitten. Dela sedan varje halva i 20 bitar. Rulla till släta bullar och lägg på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C. 4. Fyllning: Rosta nötterna i ugnen ca 5 minuter. Mixa nötterna med olja och choklad till en kräm i matberedare. 5. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter. Låt svalna. 6. Vispa grädden med kakao och florsocker. Dela bullarna, fyll med hasselnötskräm och chokladgrädde. Pudra över florsocker. 9 BUFFÉ #02/2019
Buffé BARNENS MENY
Buffé KÄNSLA FÖR LAKRITS
Buffé MINSKA MATSVINNET
Buffé MATSKOLA
Buffé HALVFABRIKAT I NY SKEPNAD
Buffé #MITTBUFFE
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SLUTET GOTT