Buffé 1
Buffé FEBRUARI
TREND Japansk street food Nästa generation mejeri
er Konsumenternas efterfrågan på naturliga och klimatvänliga proteinkällor ökar, och marknadens utbud förändras med den. Nya vegetabiliska versioner av klassiska mejeriprodukter dyker upp titt som tätt, och nu har den första europeiska växtdrycken baserad på ärtor lanserats. Drycken som heter Sproud görs på gula ärtor och produceras i Sverige. Jämfört med andra växtdrycker är den på ärtor naturligt mer proteinrik och ger ett förhållandevis litet klimatavtryck då ärtan behöver mindre vatten för att odlas. Vilken gröda kommer härnäst? Ta tillvara rester och grönsaker och laga Japans trendiga snabbmatsrätt okonomiyaki! Okonomi betyder tilltalande och yaki betyder grillad. Den populära street food-rätten som påminner om en raggmunk har en bas gjord på vitkål och pannkakssmet. Resten av fyllningen består av det man tycker om eller har hemma i kylen, till exempel svamp, morötter, majs, kyckling och tonfisk. Rätten går med andra ord att variera i oändlighet och är dessutom perfekt som vardagsmiddag eller till veckans matlådor. Recept på okonomiyaki hittar du på buffe.se. Brunch på hjul Det nya proteinet Att äta eller inte äta insekter, det är en fråga vi kan behöva ställa oss inom en snar framtid. Idag är det inte tillåtet i Sverige att sälja eller servera insekter som mat. I boken Äta insekter: entomaten och det stora proteinskiftet beskriver journalisten Anders Engström vikten av ett proteinskifte och vilka fördelar som finns med att äta just insekter. Något som är både smart och näringsrikt! För den som känner sig manad finns dessutom flera recept av Sveriges insektskock Ola Albrektsson. Hur låter det med till exempel kåldolmar på mjölmask eller chokladdoppade syrsor? 8 BUFFÉ #02/2019
Buffé BARNENS MENY
Buffé KÄNSLA FÖR LAKRITS
Buffé MINSKA MATSVINNET
Buffé MATSKOLA
Buffé HALVFABRIKAT I NY SKEPNAD
Buffé #MITTBUFFE
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SLUTET GOTT