Buffé 1
LEDARE & MEDARBETARE SOFIA HELLSTRÖMER Matskriben
t och kreatör Sofia började sin matkarriär i restaurangvärlden för 18 år sedan och har befunnit sig bakom kulisserna på allt från bageri till finkrog. Hon driver numer eget företag med fokus på mat. På sidorna 25–29 finns recepten på Sofias tolkning av halvfabrikat i ny tappning. Vad gör du för att ta genvägar i matvardagen? – A och O är att alltid ha en bra grund i frys och skafferi. Använder mig av basvaror som frysta grönsaker, torrvaror, stapelvaror. Från det får jag ihop en snabb och bra middag genom en soppa, gryta eller tillbehör till pasta eller ris. Vad har du för tips för att ta vara på matrester? – Spara rester i kylen, om du vet med dig att det inte kommer att ätas inom några dagar – frys in! Rester av pasta, potatis eller linser och grönsaker kan användas i en pytt, sallad, wok eller soppa. Släng aldrig. Tiden då god mat enbart förknippades med helg är sedan länge förbi. ÄR DET MÖJLIGT att äta riktigt god mat varje dag? Om du frågar oss är svaret självklart – Ja! Tiden då god mat enbart förknippades med helg är sedan länge förbi, och det finns inget som säger att en riktigt god middag behöver bestå av massor av ingredienser eller innebära timmar av slit vid spisen. Fiskpinnar kan vara minst lika gott. Särskilt när de omvandlas till fish tacos som ackompanjeras av avokadokräm och picklad rödlök. Receptet och ännu mer inspiration på halvfabrikat i ny tappning hittar du på sidorna 25–29. I DET HÄR numret av Buffé släpper vi dessutom in barnen i köket, med recept anpassade för yngre kockar. Och så har vi bett Lina Wallentinson dela med sig av sina bästa recept på bröd med bönor. Gott, näringsrikt och enkelt. SLUTLIGEN GÖR VI en djupdykning i ämnet matsvinn och bjuder på våra bästa tips på hur du kan ta tillvara dina rester. Visste du till exempel att tacosås passar perfekt på pizzan eller att det går att göra egen gnocchi av den kokta potatisen som blev över från gårdagens middag? Med hopp om en godare vardag! / Redaktionen FÖR ALLA På buffe.se hittar du information om innehåll av gluten, laktos, mjölk protein och ägg i vissa av våra recept liksom tips på hur du kan anpassa dem. LINA WALLENTINSON Matskribent och författare Lina är matskribenten och kostvetaren som snöade in på bönor, ärter och linser. Intresset ledde till en bok om groddar och skott. Nu är Lina aktuell med bok nummer två: Baka med bönor. På sidorna 31–33 bjuder Lina på bönbröd speciellt framtagna för Buffé. Vad gör du för att ta genvägar i matvardagen? – Storkok! Det är nästan samma jobb att laga fyra middagar som en när man ändå är igång. En låda linsgryta, bolognese eller thai curry i frysen har räddat många middagar hos oss. Vad har du för tips för att ta vara på matrester? – Lite udda tips kanske… Skaffa höns! Vi har fyra i trädgården, de äter alla rester, och ger ägg som tack för maten. Annars gillar jag bowl-tänket, där olika smårester kan bli till överraskande snygga smakkombos. SAGA-MARIAH SANDBERG Illustratör Saga-Mariah är illustratör och konstnär från Värmländska skogen. Hon jobbar med naturen som främsta inspirationskälla och gör posters och prints med växter och svamp från skogens skafferi som motiv. Hennes illustrationer hittar du på sidorna 20–21. Vad gör du för att ta genvägar i matvardagen? – Hemma hos mig har vi ett säsongsbaserat basförråd i kyl och frys som ser i stort sett likadant ut varje vecka. På så vis vet vi alltid vad som finns hemma och kan ta snabba beslut angående matlagningen. Vad har du för tips för att ta vara på matrester? – Vi inkorporerar alltid våra matrester i morgondagens lunchlåda eller middag. Vi lagar nästan alla våra mål hemma och äter sällan ute, så det blir lätt att inkludera rester! 5 BUFFÉ #02/2019 Fotogeniska fiskpinnar och flitiga småkockar under arbetet med tidningen. Ledare “
Buffé FEBRUARI
Buffé BARNENS MENY
Buffé KÄNSLA FÖR LAKRITS
Buffé MINSKA MATSVINNET
Buffé MATSKOLA
Buffé HALVFABRIKAT I NY SKEPNAD
Buffé #MITTBUFFE
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SLUTET GOTT