Buffé 1
Buffé FEBRUARI
Buffé BARNENS MENY
Buffé KÄNSLA FÖR LAKRITS
Buffé MINSKA MATSVINNET
Buffé MATSKOLA
Buffé HALVFABRIKAT I NY SKEPNAD
BAKA MÖRKT BÖNBRÖD MED FRUKT OCH NÖTTER 1 BRÖD /
ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 förp kokta svarta bönor 380 g 1 dl linfrön 1 dl sesamfrön 1 msk fiberhusk 2 dl kokande vatten ½ dl flytande honung 3 dl havremjöl 2 tsk bikarbonat 1 ½ tsk salt 1 ½ dl yoghurt (3 %) 2 dl nötter, t ex hasseloch valnötter 1 dl strimlade torkade aprikoser havremjöl att strö över GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Mixa dem slätt med en stavmixer. 3. Blanda linfrön, sesamfrön och fiberhusk. Häll över det kokande vattnet och vispa snabbt ihop. Rör ner honungen och låt stå ca 10 minuter. 4. Blanda havremjöl, bikarbonat och salt i en annan bunke. Tillsätt fröblandningen, de mixade bönorna och yoghurten och rör till en jämn smet. Blanda ner nötter och aprikoser. 5. Häll smeten i en bakpappersklädd brödform, ca 2 liter. Strö över lite havremjöl. 6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Täck ev mot slutet med folie. Låt vila i formen ca 30 minuter innan brödet stjälps upp. TIPS! Gör eget havremjöl genom att mixa havregryn fint. BÖNOR SOM BOOSTER Bönor, ärtor och linser innehåller proteiner, fibrer, vitaminer och mineraler. Genom att addera dessa när du bakar blir brödet extra näringsrikt. FLATBREAD PÅ GRÖNA ÄRTOR CA 15 BITAR / 45 MIN INGREDIENSER 2 dl tinade frysta gröna ärtor 250 g cottage cheese 2 dl rostade solroskärnor 1 dl linfrön 2 tsk bakpulver 1 msk fiberhusk 1 tsk salt 4 ägg GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225 °C. Mixa ärtorna grovt med stavmixer och blanda med cottage cheese. 2. Rör ihop solroskärnor, linfrön, bakpulver, fiberhusk och salt i en bunke. 3. Vispa upp äggen lätt i en annan bunke. Blanda ner fröblandningen och ärtröran och rör till en jämn smet. Låt stå ca 5 minuter. TIPS! Är du sugen på att baka mer med bönor? Missa inte tävlingen på sidan 39. 33 BUFFÉ #02/2019 4. Bred ut smeten jämnt med en slickepott på en bakpappersklädd plåt. 5. Grädda brödet i mitten av ugnen 15–20 minuter. Låt svalna och skär i bitar. Om du inte ska äta brödet direkt så förvara gärna det i frysen.
Buffé #MITTBUFFE
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SLUTET GOTT