Buffé 1
COMFORT FOOD BOEUF BOURGUIGNON 6 PERSONER / ÖVER
60 MIN INGREDIENSER 1 kg högrev i bit 200 g rökt sidfläsk 2 schalottenlökar 3 vitlöksklyftor 3 morötter ca 200 g 1 ½ msk tomatpuré 1 ½ dl vatten 2 msk vetemjöl 5 dl rött vin 2 msk konc kalvfond 1 msk soja 2 timjankvistar eller ½ tsk torkad timjan 3 lagerblad 250 g steklökar, gärna röda 400 g färska champinjoner smör, salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skär köttet i ca 5 x 5 cm stora bitar. Skär sidfläsket i små tärningar. Skala schalottenlök, vitlök och morötter. Skär schalottenlök och morötter i stora bitar. Skiva vitlöken. 2. Fräs schalottenlök, vitlök, morötter, hälften av fläsket och tomatpurén i en gryta i 2 msk smör tills löken mjuknar. Bryn köttet i 2 msk smör i en stor stekpanna tills det får färg runtom. Tillsätt vattnet, låt koka någon minut och häll ner i grytan med grönsaksfräset. Pudra över mjöl och rör om. Tillsätt vin, fond, soja, timjan och lagerblad. 3. Låt koka upp och skumma av. Sjud på svag värme med locket på glänt ca 1 ½–2 timmar tills köttet är mört. 4. Skala steklöken och halvera om de är stora. Ansa och halvera champinjonerna. Stek lök, champinjoner och resten av sidfläsket i 2 msk smör tills det får färg och löken är mjuk. 5. Smaka av med salt och peppar. Toppa med fräset. Servera gärna med potatismos. POTATISMOS MED CITRON 4–6 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 1 kg potatis 1 riven vitlöksklyfta 25 g smör 1 dl vispgrädde 2 dl mjölk (3 %) 1 tsk finrivet citronskal salt GÖR SÅ HÄR 1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och ånga av. Fräs vitlöken i smöret. Häll i grädde och mjölk och låt koka upp. 2. Pressa potatisen och vispa ihop med lökgrädden. Tillsätt citronskal och smaka av med salt. 13 BUFFÉ #10/2019 MAC AND CHEESE 4–6 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 500 g makaroner 1 liter mjölk (3 %) 6 msk smör ¾ dl vetemjöl 1 riven liten vitlöksklyfta 1 tsk dijonsenap 2 krm cayennepeppar 1 tsk salt 150 g riven lagrad cheddar 150 g riven parmesan eller Gruyère 1 dl panko GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225° C. Koka makaronerna enligt anvisning på förpackningen men minska koktiden med 1–2 minuter. Häll av och spola kallt. 2. Värm mjölken. Smält 4 msk smör i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa ihop. Häll ner mjölken, lite i taget, och vispa till en slät sås. Låt koka ca 2 minuter. Rör ner vitlök, senap, cayenne och salt. 3. Vänd ner makaroner, cheddarost och hälften av parmesan eller Gruyère. Häll i en smord ugnsform, ca 20 x 30 cm. 4. Smält 2 msk smör och blanda med panko och parmesan eller Gruyère. Strö över formen. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. Servera direkt. BUTTERMILK FRIED CHICKEN 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER ca 500 g kycklingben 2 ½ dl mjölk (3 %) 1 msk vitvinsvinäger ¾ tsk salt ½ tsk chilipulver ½ tsk vitlökspulver ca 1 liter neutral olja till fritering Panering 2 ½ dl vetemjöl ¾ tsk bakpulver ½ tsk salt 1 tsk vitlökspulver ½ tsk chilipulver GÖR SÅ HÄR 1. Blanda mjölk och vinäger, låt stå 10 minuter. Dra bort skinnet från kycklingen. Blanda salt, chilipulver och vitlökspulver. Gnid in kycklingen i kryddblandningen. Lägg ner i mjölkblandningen och ställ i kylen 1 timme. 2. Panering: Blanda alla ingredienser. Lyft upp kycklingen och låt rinna av lite. Vänd sedan i paneringen och lägg på ett fat några minuter så att den torkar lite. Vänd sedan en gång till i paneringen. 3. Värm oljan till 170–180° C och fritera några kycklingben i taget ca 10 minuter tills den är genomstekt. Servera direkt. ›