Buffé 1
ICAs EGNA SIDOR N Klimatsmarta ägg Visste du att
ägg är ett klimateffektivt livsmedel sett till sitt höga näringsinnehåll? För att minska klimatpåverkan ytterligare gör ICA tillsammans med Kronägg en storsatsning och klimatkompenserar alla ICA-ägg till 100 %! KLIMATKOMPENSATION INNEBÄR ATT den mängd utsläpp av växthusgaser som produktionen orsakar och som man inte lyckats reducera internt klimatkompenseras genom åtgärder utanför den egna verksamheten. En av gårdarna som producerar just klimatkompenserade ägg till ICAs leverantör Kronägg är familjegården Särestad Kulegård på västkusten, strax utanför byn Asige i Falkenberg. Vi har träffat bönderna Inger och Thomas Pettersson som driver gården tillsammans med sonen Jakob. Berätta om er gård! – Det har funnits höns här sedan 50-talet. Vi har både frigående höns inomhus och ekologiska höns sedan 2015. Hur har er äggproduktion blivit mer miljövänlig? – Vi försöker hela tiden arbeta smartare och mer resurssnålt: vi använder förnyelsebar el, har energisnåla led-lampor i stallarna, brukar åkermarken ekologiskt och köper helst lokalt odlad spannmål som foder. Hur gör ni för att hönsen ska ha det så bra som möjligt? – Det viktigaste för oss är att hönsen mår bra, därför är vi ute i stallarna flera timmar varje dag. Då kan vi se att hönorna beter sig som vanligt. Vi håller noga koll på att de äter och dricker som de ska. Hönor som mår bra värper fina ägg! Hur är äggen klimatkompenserade? – ICA har tillsammans med Kronägg valt att stödja tre olika klimatkompensationsprojekt: två som bevarar regnskog, ett i norra Indien och ett i Peru, samt ett projekt som satsar på utvecklingen av förnybar energi på Madagaskar. 37 BUFFÉ #10/2019 INGER, THOMAS OCH JAKOB PETTERSSON BOR: Inger och Thomas bor på gården, Jakob i Falkenberg GÖR: Hönsfarmare ANTAL HÖNS: 20 000 ekologiska, 30 000 frigående inomhus R I C A s E A G S I D O