Buffé 1
INTERVJU Mer än bara ett skolkök TEXT AGNES REGEL
L FOTO TOBIAS REGELL FÖRSTA GÅNGEN MAMBONA, som under hela sitt liv jobbat som krogkock, klev in i köket på Fryshuset Grundskola Västra blev han förskräckt. Skolbarnen lyfte på locken på de stora kärlen och vände tvärt. När Mambona sedan På Fryshuset Grundskola Västra i Stockholm känner alla barn skolkocken Mambona, eller Manne, som han kallas här. Buffé fick ett studiebesök i köket där mat blivit nyckeln till samhörighet, vänskap och integration. – Precis som vuxna äter barn med ögonen – det ska inte bara smaka gott, det måste också se gott ut. Bland det första jag gjorde när jag började var därför att köpa fina fat att lägga upp maten på. Istället för att, som i många andra storkök, varje dag servera ett kött-, ett fiskoch ett vegoalternativ, har man här valt att begränsa kött- eller fiskproteinet till tre gånger i veckan. Resterande två dagar är det endast veganska rätter som står på menyn. På det sättet minskar skolan bara inte matsvinnet, de sparar även in pengar för att kunna köpa in ännu bättre råvaror. Och det bästa av allt, det ger barnen en chans att upptäcka rätter de annars kanske bara skulle rynka på näsan åt. – Om vi till exempel har en fiskgryta, då är det viktigt att den också innehåller till exempel räkor och blåmusslor. Om barn aldrig får upptäcka riktiga råvaror, då kommer de inte heller att tycka om dem när de växer upp. MEN DET ÄR inte bara maten som gör Skolköket speciellt. Även eleverna spelar en viktig roll genom att varje dag delta i matlagningen. – Jag vill vara en del av barnens vardag. I köket kan vi stå och snacka om allt från kill- och tjejproblem till mat. Ibland får jag in en tuff grabb som inte vill prata, men när vi sedan står där och hackar lök tillsammans så släpper spärrarna. En annan viktig del av Skolkökets verksamhet är deras food truck som ICA Stiftelsen hjälpt till att sponsra. Med food trucken besöker Skolköket olika event för att sälja mat – förberedd, lagad och såld av skolans elever eller ungdomar från Fryshusets övriga verksamheter. Ett initiativ som inte bara genererar sysselsättning för barnen, utan även extra fickpengar och ett tillfälle att testa på arbetslivet. smakade på maten förstod han varför. – Jag kunde inte ens äta maten själv, jag fick tvinga i mig den. Det var där och då jag kände att det här var min chans att påverka, att göra skillnad, säger Mambona när Buffé besöker honom på skolan i Husby utanför Stockholm. MAMBONA TOG ÖVER skolans kök i februari 2018, och har sedan dess lyckats skapa ett av Sveriges bästa skolkök. Här lagas det varje dag god och näringsrik mat från grunden, alltid serverad på vacker keramik. SKOLKÖKET PÅ FRYSHUSET Grundskola Västra har ett nära samarbete med den lokala ICA-butiken. Varje vecka skänker butiken cirka 150 kg frukt och grönsaker som för dem är osäljbara, men egentligen fortfarande fullt ätliga. Frukten och grönsakerna används sedan i skolmaten, och av det som inte går åt får eleverna pressa egen juice som säljs av samma ICA-butik – dessutom tillsammans med portionslådor med överbliven mat från Skolköket. Alla intäkter går till inköp av juiceflaskor, matlådor och – framför allt – till löner för eleverna som hjälpt till att paketera matlådorna och pressa juicen. PÅ LITE MER än ett och ett halvt år har Mambona alltså inte bara blivit en viktig förebild för barnen på Fryshuset Grundskola Västra, han har även gett dem ett sammanhang utöver skolan och fått elever – och lärare – att utveckla ett intresse och en nyfikenhet på mat. Och än är hans uppdrag inte avklarat. – Jag vill att Skolköket ska vara något som kidsen står för, något som genererar jobb och lust. Och att fler förstår vikten av schysst skolkäk, det ska bli pinsamt att inte hoppa på det här tåget. / 26 BUFFÉ #10/2019