Buffé JANUARI – TREND/SMAK/UTBLICK
Buffé NUDLAR FÖR ALLA SMAKER
Buffé TILLBAKA TILL: 1995
Buffé KLASSIKER PÅ NYTT VIS
VEGETARISKT ÄRTSOPPA MED RÖKIG SVAMP 4–6 PERSONER
/ ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 500 g torkade gula ärtor 1 ½–2 liter vatten 2 stora gula lökar 1 grönsaksbuljongtärning 2 tsk torkad timjan 1 tsk torkad mejram 2 msk skånsk senap 150 g färska champinjoner 2 msk rapsolja 1 tsk liquid smoke, flytande rökarom salt GÖR SÅ HÄR 1. Lägg ärtorna i blöt minst 12 timmar. Häll av vattnet och skölj ärtorna. Lägg dem i en kastrull, tillsätt vatten och låt koka upp. Skumma av. 2. Skala och skär löken i tunna klyftor. Tillsätt lök, buljongtärning, timjan, mejram och 1 tsk salt i soppan och låt koka på svag värme 1 ½–2 timmar under lock. Soppan är klar när ärtorna är mjuka och en del av dem kokat sönder och rett av soppan. Smaka av med senap och ev mer salt. 3. Ansa och skär svampen i bitar och stek i olja tills den får fin färg. Krydda med 2 krm salt. Tillsätt liquid smoke och fräs ytterligare en minut. 4. Servera soppan med svampen och extra senap. Toppa gärna med färsk mejram eller timjan. KRABBELURER CA 12 STYCKEN / 30 MIN INGREDIENSER ½ dl spad från kokta kikärtor ½ dl strösocker 2 ¾ dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 krm vaniljpulver 1 ½ dl havredryck mjölkfritt margarin Kanelsocker 2 msk strösocker ½ tsk malen kanel GÖR SÅ HÄR 1. Vispa kikärtsspad och strösocker fluffigt med elvisp i en bunke. Sikta i vetemjölet och tillsätt övriga ingredienser. Vispa snabbt ihop smeten. Stek små plättar i mjölkfritt margarin på medelvärme tills de får fin färg på båda sidorna. 2. Blanda strösocker och kanel på ett fat och vänd de färdigstekta krabbelurerna i sockerblandningen. Servera gärna med äppelmos eller jordgubbssylt. 25 BUFFÉ #01/2020 VISSTE DU ATT .. . ... krabbelurer är en blandning av pannkakor och sockerkaka, stekt i plättstorlek?
Buffé GOTLÄNDSKT FRAMTIDSHOPP
Buffé VINTERNS VITAMINBOOST
Buffé MATSKOLA
Buffé Hejdå kortkund. Hallå stammis!
Buffé SISTA ORDET