Buffé JANUARI – TREND/SMAK/UTBLICK
SMAK GUIDE Nudlar GLASNUDLAR Har fått sitt namn a
v sitt transparenta utseende. Glasnudlar är gjorda på bland annat mungbönor och är naturligt glutenfria. De har en fastare konsistens än många andra nudelsorter och passar bra i kalla rätter, till exempel i en sallad eller som fyllning i färska vårrullar. De kan också serveras varma. RAMENNUDLAR Långa och tunna vetenudlar som gör sig bra i en soppa då de behåller sitt tuggmotstånd även i varm buljong, därav namnet på den japanska nudelsoppan ramen. UDONNUDLAR En typ av japanska tjockare vetenudlar som är vita i färgen. Finns i olika storlekar, den tunna varianten av udonnudlar kallas för somen. Udonnudlarna har en neutral smak och kan serveras både varma och kalla. SOBANUDLAR Lite mörkare och grövre nudlar som innehåller bovete. Sobanudlarna har sitt ursprung i Japan och serveras ofta i buljong, sallad eller wokrätter. RISNUDLAR En glutenfri nudelsort gjord på rismjöl som finns i tunna och bredare varianter. Har en neutral smak och lite tuggmotstånd. Används vanligen i wokrätter som till exempel pad thai. ÄGGNUDLAR Görs av ägg, vetemjöl och vatten och kan liknas vid pasta i smak och konsistens. Italiensk pasta använder dock traditionellt sett durumvete som bas. Äggnudlarna kan variera i tjocklek och form, tål hög temperatur och har en fyllig smak. Passar bra till bland annat wokrätter. Visste du att ... … när snabbnudlar kom i Japan 1958 ansågs det som exklusivt? … sörpla högt när man äter nudelsoppa är, i både den kinesiska och japanska kulturen, ett tecken på att maten smakar bra? … världens äldsta nudlar, 4 000 år gamla, hittades av arkeologer i nordvästra Kina år 2005? Nudlarna var gjorda av en typ av gräs. TIPS! Inspireras av nudelrecept för alla smaker på sidorna 12–17. 9 BUFFÉ #01/2020 Snabbnudlar med chili och parmesan 1 PERSON / 15 MIN Skala och skiva ½ vitlöksklyfta och stek tillsammans med 1 krm chiliflakes i 1 ½ msk olja ca 2 minuter på svag värme. Tillsätt 2 msk smör, 1 förp snabbnudlar (85 g) och 2 ½ dl vatten. Blanda och låt koka 2–3 minuter. Rör ner ½ dl finriven parmesan och ät direkt. F L E R G U I D E R H I T T A R D U P Å B U F F E . S E
Buffé NUDLAR FÖR ALLA SMAKER
Buffé TILLBAKA TILL: 1995
Buffé KLASSIKER PÅ NYTT VIS
Buffé GOTLÄNDSKT FRAMTIDSHOPP
Buffé VINTERNS VITAMINBOOST
Buffé MATSKOLA
Buffé Hejdå kortkund. Hallå stammis!
Buffé SISTA ORDET