Mer smak 1
XXXXXXXXXXXXXXXX / Xxxxxxx xxxxxxxxx POTATIS LYON
NAISE MED FRITERAD SURKÅL TID: CA 1 ½ TIM + TORKNING AV SURKÅLEN (NÅGRA TIMMAR) Hemligheten är att koka potatisen i buljong innan den steks krispig i smör. Här toppar vi dessutom med friterad surkål! 4–6 PORTIONER k 3 gula lökar k ca 3 msk olja k ca 3 msk smör ca 900 g Amandine-potatisar k 1 l höns- eller grönsaksbuljong från tärning salt och peppar FRITERAD SURKÅL k 2 dl surkål k 2 msk vetemjöl k olja till fritering GÖR SÅ HÄR 1. Friterad surkål: Pressa så mycket vätska som möjligt ur surkålen. Låt den torka på hushållspapper i några timmar. 2. Blanda surkål och mjöl i en plastpåse och skaka om. Värm oljan till ca 170°. Fritera kålen i omgångar tills den krispar till sig och börjar blir gyllene. Var försiktig så den inte bränns. Låt rinna av på hushållspapper. 3. Skala och skär löken i tunna skivor. Stek i lite av oljan och smöret ca 30 min på låg värme tills löken är gyllene. Lägg åt sidan. 4. Tvätta och skär potatisen i ca 5 mm tjocka skivor. 5. Koka upp buljongen och lägg ner potatisen. Koka i 3–4 min. Potatisen ska inte vara genomkokt. Sila av buljongen och låt potatisen ånga av. 6. Värm smör och olja i en stekpanna. Fräs potatisen, i omgångar, tills den är krispig. Varmhåll den färdiga potatisen i ugnen på 100° medan du steker klart övrig potatis. 7. Blanda den stekta löken med potatisen vid servering. Smaka av med salt och peppar. 8. Toppa potatisen med den friterade surkålen och servera direkt. SALLAD MED VARMRÖKT LAX, AVOKADO & SPARRIS SAMT KRäMIG öRTDRESSING TID: CA 20 MIN En snabb, enkel och god sallad som knappt kräver någon matlagning. 4 PORTIONER k ca 400 g varmrökt lax k 250 g sparris k 10 rädisor k 100 g gurka k 2 avokador k 70 g blandsallad ÖRTKRÄM k 2 dl crème fraiche k 1 dl majonnäs k 2–3 dl färska örter, t ex persilja, dill, gräslök k 1 liten vitlöksklyfta, finriven k 1 tsk finrivet citronskal k 2 tsk pressad citronsaft salt och peppar mer smak nr 2 2024 GÖR SÅ HÄR 1. Örtkräm: Mixa ingredienserna till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar. 2. Dela laxen i mindre bitar. 3. Bryt av den träiga nedre delen av sparrisen. Skär sparrisen i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten i några minuter. Skölj med kallt vatten. 4. Skiva rädisorna. Dela gurkan på längden och skär i skivor. 5. Dela, kärna ur och gröp ur avokadohalvorna med en sked. Skiva avokadon. 6. Varva sallad, sparris, rädisor, gurka, avokado och lax på ett stort fat eller på tallrikar. Ringla över lite av örtkrämen. Servera resten av örtkrämen vid sidan om. NYFIKEN PÅ NATURVIN? Från en av Italiens främsta naturvins producenter, Vinicola Orsogna, kommer detta röda kraftiga och biodynamiska naturvin, Coste di moro lunaria, montepulciano d’abruzzo. Vinet är tillverkat enligt traditionella metoder helt i harmoni med naturen och har en bred och smakrik kraft samt imponerande längd. Coste di moro passar utmärkt till smakrika vegetariska rätter samt till grillat lamm, nötkött och vilt. Lufta vinet innan servering och servera det källarsvalt för bästa vinupplevelse. ARTNR: 78230 129 KR ALK: 14% Finns i alla butiker V PUNTI/POINTS 95 I M VEGANCERTIFIERAT • EKOLOGISKT • BIODYNAMISKT • NATURVIN Varannan förare som omkommer i singel - olyckor i trafi ken är alkoholpåverkad. A 1 I N I N U I R A G R u R L I I I L c O r N D R I E M a a I O O G O i I S V O N ° S M O L n o