Mer smak 1
G Helg! eller bara lite guldkant i vardagen Värld
ens bästa bakverk? Vad är det för skillnad på kladdkaka och brownie? Mattias Celinder, ”Kostymbagaren” på Instagram, har svar. – En klassisk kladdkaka bakas i en rund form, serveras hel och innehåller choklad, men det har under årens lopp skapats många olika varianter. Gemensamt för alla är att man vill att kakan ska vara kladdig. Hur kladdig? – Personligen vill jag att kladdkakan ska kännas bakad och inte ha karaktär av varm smet, men om du föredrar den mer rinnig kan du köra kortare gräddningstid. Brownies som har sitt ursprung i USA innehåller i stort sett samma ingredienser som en kladdkaka, med eller utan bakpulver. De kan vispas eller röras, för lite olika karaktär. Jag anser att brownies ska bakas i en fyrkantig form och skäras i rutor. Och att de ska kunna brytas isär och vara liiite mindre kladdiga än kladdkakan, utan att alls bli torra. Till sist har vi blondies som är som brownies fast utan den mörka chokladen, oftast med en bas av vit choklad. Varför gillar du kladdkakor? – Alla kan baka dem! Och de passar till alla årstider, tillfällen och högtider. Mattias Celinders bok innehåller kladdkakor av alla de sorter. MÅNADENS DRINK: GINGER SOUR 2 glas ★ 8 cl vodka ★ 4 cl färskpressad citron ★ 2 cl sockerlag ★ 4 cl ginger shot juice ★ 1 äggvita ★ 4 isbitar GÖR SÅ HÄR 1. Blanda alla ingredienser i en shaker, skaka ca 20 sekunder och fördela i två glas. Så gör du egen sockerlag: Koka upp 2 dl vatten och 1 dl socker i en kastrull. Koka tills det blir simmigt och låt svalna. LAKRITSBROWNIE UGN: 160° TID: 40 MIN + TID ATT SVALNA Ett måste för lakritsälskare! CA 12 BITAR k 200 g smör k 200 g mörk choklad, (70 % kakao), hackad k 50 g (drygt ½ dl) strösocker k 4 ägg k 60 g (1 dl) vetemjöl 1 tsk vaniljpulver 15 g (1 msk) lakritspulver 1 krm salt Tips! Mattias strör på salmiaksalt före servering men det funkar också med lite fingsalt. LAKRITSKOLA 2 msk (30 g) lakritspulver k 2 dl (200 g) vispgrädde k 2 dl (180 g) strösocker mer smak nr 2 2024 k 2 dl (280 g) ljus sirap ½ tsk fingsalt GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 160°. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 23 cm i diameter, och smörj kanterna. 2. Smält smöret med chokladen på svag värme. Häll över i en bunke. Rör i sockret och låt svalna helt. 3. Rör ner äggen, ett i taget. Blanda alla torra ingredienser, sikta ner dem i smeten, blanda. 4. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 22 min. Låt kakan svalna i rumstemperatur och ställ den sedan i kylskåp någon timme. 5. Lakritskola: Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt kolasmeten koka på svag värme till 117° (ca 30 min). 6. Häll kolan över kakan och bred ut den så att hela ytan täcks. Låt svalna i rumstemperatur. 45 F O T O : M A G N U S F S K L O Ö ▼ CHRISTINA DREJENSTAM/AGENT MOLLY & CO FOTO:MAGNUS SKOGLÖF FOTO: WOLFGANG KLEINSCHMIDT STYLING: LENA SÖDERSTRÖM