Mer smak 1
UTVALDA FAVORITER FRÅN PORTUGAL! Casa Relvas Tour
iga Nacional 2022 Portugal / Eko / 75 cl / Alk 14% Nr 2809 / Pris 121 kr 5 KLASSISK KÅLPUDDING TID: 20 MIN + 40 MIN I UGN UGN: 200º Kålpudding är klassisk husmanskost som är både smakrik och mättande. 4 PORTIONER k 1 msk olja k 500 g hackad vitkål k 1 stor hackad gul lök k 1 msk kinesisk soja k 1 dl sirap k 1 ½ dl kokt ris 1 tsk salt k 500 g nötfärs k ½ tsk svartpeppar 2 dl vatten k 2 ägg RÖDKÅLSSALLAD TID: 10 MIN Rödkålssallad med lime och lite chili som ger ett härligt sting. 8 PORTIONER k 800 g rödkål k 1 dl solrosolja eller majsolja k 1 tsk sesamolja k ½ dl risvinäger k ½ msk råsocker k 2 msk pressad lime 1 ½ tsk salt k 1 urkärnad och finhackad röd chili eller 1 tsk sambal oelek k 1 ½ dl svarta och/eller ljusa sesamfrön, rostade k 1 ½ dl osaltade cashewnötter, hackade, rostade mer smak nr 2 2024 Alf Tumble DN 2023 GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Hetta upp en stor wok eller stekpanna med olja. Stek kål och lök så de mjuknar utan att få färg, ca 3 min. Rör då och då. 3. Tillsätt soja, sirap, ris och salt. Stek ytterligare 3 min och häll sedan över i en ugnsform. 4. Bryn färsen. Salta och peppra. Häll tillbaka kålblandningen i wokpannan och blanda med färsen. 5. Ta av från värmen. Vispa ihop vatten och ägg och vänd ner i kålblandningen. Häll tillbaka allt i ugnsformen. 6. Täck formen med folie och ställ in i ugnen ca 40 min. Ta bort folien de sista 10 min för att få fin färg. Ett uttrycksfullt och elegant fruktigt vin med Portugals hållbara märkning WASP gör Casa Relvas Touriga Nacional lika vacker på insidan som på utsidan. Lika njutfullt till bufféer som smakrika kötträtter och vegetariskt. Merino Organic 2022 Portugal / Eko / 2 l / Alk 13,5% Nr 2289 / Pris 205 kr Expressen 2023 Ekologiskt certifierade Merino är ett smakrikt rött vin med läcker koncentrerad röd frukt och fin kryddighet. Utmärkt till vardagsmaten som pasta, matigare sallader eller bufféer. Segredos de São Miguel Organic 2022 Portugal / Eko / 75 cl / Alk 13,5% Nr 2603 / Pris 101 kr Svenska Dagbladet 2023 GÖR SÅ HÄR 1. Skär bort roten från rödkålen och hyvla kålen med en osthyvel eller strimla fint i en matberedare. 2. Blanda olja, vinäger, socker, lime, salt och chili och blanda med kålen. 3. Strö över lite frön och nötter vid serveringen (de blir mjuka om de vänds ner i salladen). Salladen håller 3–4 dagar i kylskåp. Miljöcertifierade Segredos är full av charmig frukt, färska örter, pigga tanniner och en härlig energi. Ett riktigt gott ekologiskt vin som är perfekt till helstekt kyckling, vinterns grytor eller mustiga vegetariska rätter. E FOTO: EVA HILDÉN www.provinum.se F O T O : P E L L E B R G S T R Ö M