Mer smak 1
matcha mat & dryck Påskmiddag Lammrostbiff är per
fekt påskmat. Vitlökssmöret är så gott till. Och rostade rotfrukter. Mums! R E C EP T: S AR A B E G N E R & DAN I E L L E B R OOKE S S T Y L I N G: L EN A S Ö DER S T R ÖM F OTO : WOL F G A N G K L EI N S CHM I D T F redrik Schelin, sommelier, har valt dryck till det goda påsklammet med smakrika tillbehör som gärna vill ha en dryck som också tar för sig lite. Och ett bubbel sätter fart på smaklökarna. Hur ser din påskmeny ut? Mycket grönt och smårätter? Eller har det traditionella lammet huvudrollen? Jag själv vill ha lite av varje. Mycket grönt. Gärna primörer, sallad, ägghalvor och lax i någon form på det. Helst kallrökt med ett glas vårpiggt rosévin, där syra och sval frukt gör oss på gott och hungrigt humör. Men innan vi går in på förrätten eller buffén tar vi något att dricka. Visst är bubbel det bästa sättet att få gästerna att känna sig välkomna? Som välkomstdrink, till minglet, till vårsolen (om vi kan vara utomhus vill säga) och lika självklart i vinglasen till maten. Till lammet gillar jag viner med en fin fruktighet, bra fräschör och lite kryddighet. Fruktigheten möter upp den milda köttsmaken hos lammet och syran det feta. Vinet får gärna också ha en pigg örtighet som kan möta upp de örter som jag späckar lammet med samt en kryddighet som ger det hela lite stuns. Glad påsk! Fredrik Schelin driver DinVinguide.se. LAMMROSTBIFF MED RÖDVINSSÅS & TUNT SKIVADE ROSTADE ROTFRUKTER TID: 1 TIMME VARMLUFTSUGN: 200° 6 PORTIONER k 1 kg lammrostbiff 1 msk fingsalt k 1 tsk svartpeppar k 2 + 1 msk smör, till stekning VITLÖKSSMÖR MED ROSMARIN k 100 g smör, rumsvarmt k 1 vitlöksklyfta, riven k 1 msk finrivet apelsinskal k 1 msk finhackad rosmarin ½ tsk salt RÖDVINSSÅS k 1 rödlök, finhackad k 2 msk tomatpuré 18 k 3 dl rödvin 2 dl vatten k 2 msk oxfond 1 msk ljus sirap k 50 g smör ROSTADE ROTFRUKTER k ½ kg små potatisar k ½ kg små rödbetor k ½ kg jordärtskockor k 3 msk olivolja ½ msk fingsalt GÖR SÅ HÄR 1. Vitlökssmör: Vispa ihop smöret med vitlök, apelsinskal, rosmarin och salt, använd gärna elvisp. 2. Salta och peppra köttet rejält. Hetta upp en stekpanna och stek köttet i smör till fin stekyta. Lägg över i en ugnsform. 3. Rödvinssås: Stek löken i smör i samma panna som köttet tills den är mjuk och glansig. Tillsätt tomatpurén och stek under omrörning tills det mörknat något. Häll i vinet och låt puttra någon minut. Tillsätt vatten, fond och sirap och låt småputtra ca 30 min. Späd ev med mer vatten om det behövs. Klicka i smöret och låt puttra ytterligare 5 min. 4. Rostade rotfrukter: Skrubba och skiva alla rotfrukter tunt på mandolin. Fördela på två plåtar med bakplåtspapper. Ringla över olja och strö över flingsalt. Rosta i varmluftsugn ca 20 min. 5. Låt köttet stå i ugnen med rotfrukterna till en innertemperatur på 57°. Låt vila 5 min innan det skärs upp i skivor. Servera med vitlökssmör, rödvinssås och rotfrukter. mer smak nr 2 2024