Mer smak 1
Tips & trix MATEN OCH PLÅNBOKEN PÅSKPYSSEL 1 Pipp
i på Släpp loss skaparglädjen i köket och gör påskens gulligaste sötsaker. Gulliga kycklingar. Vanliga kokostoppar förvandlas enkelt till små kycklingar. Gör enligt grundreceptet men färga kokosen gul med hushållsfärg. Doppa de färdiga topparna i smält vit choklad, gör näbbar av marsipan och ögon av smält mörk choklad. 2 Stekta ägg. Även här utgår vi från en klassiker, nämligen mintkyssar. Gör enligt grundrecept men byt ut den smälta chokladen i mitten mot gula non stop. 3 Marsipanägg. Gör egna fina små ägg till påskägget, eller som dekoration till påsktårtan. Forma marsipan till ägg, doppa halva ägget i smält choklad och sedan i strössel. Sedan är det bara att låta godisäggen stelna på bakplåtspapper. 4 5 Perfekt med pyssel och godis på samma gång. Söta fågelbon. Det finns flera sätt att göra dekorativa fågelbon. I den här varianten smälter du choklad och rör i cornflakes. Lägg i muffinsformar och gör en liten grop i mitten med en sked. Låt stelna och lägg i godisägg. Rolig äggmacka. Den här mackan är garanterat onyttig och äggfri. Gör en rulle av gul marsipan. Kavla ut vit marsipan och rulla in den gula. Skär ”äggrullen” i skivor och lägg på ett rån. Tadaaa! Världens bästa råvara Mer Smaks krönikör Johanna Westman om sin favoritråvara. 12 STYCKEN k 200 g mjölkchoklad eller mörk choklad 125 g salta pinnar godisägg GULLIGA SMÅ FÅGELBON TID: 10 MIN + 30 MIN I KYLEN Gör eget påskgodis med vårt recept på söta små fågelbon av salta pinnar och choklad. Perfekt påskpyssel och fint att dekorera påsktårtan med. GÖR SÅ HÄR 1. Smält chokladen över vattenbad. 2. Bryt pinnarna i mindre bitar och blanda med chokladen. 3. Lägg som fågelbon på en plåt eller bricka med bakplåtspapper. Låt stelna i kylen. Garnera med godisägg. Kan man tröttna på ägg? Så här års är det mycket äggrätter i det sociala flödet och på tallriken, och tur är väl det för ägg kan vara den mest användbara och fiffiga råvara vi har. Man får mycket protein och mättnad för pengarna och de går att variera i oändlighet. ✔ Ägg har mycket längre hållbarhet än vad många tror. Titta inte så mycket på datumstämpeln, det går lätt att ta reda på om ägget fortfarande är gott att äta. Fyll en skål med vatten och lägg i det ägg du är tveksam på. Flyter det upp kan det kastas men ligger det kvar på botten är det fortfarande okej. Du kommer troligen aldrig att slänga ägg igen. ✔ En fiffig och ekonomisk sak med ägg är att de lämpar sig så bra för att förädla rester. En omelett kan ju gömma allt från köttfärssås-slattar till kokta potatisar och upphackade trötta örter. I min familj gör vi gärna en god frittata på gårdagens kokta pasta. Oftast tycker vi att den är för god för att ens kallas en rest-rätt. Kort sagt, ska ni spara på något i påsk tycker jag INTE att det är på äggen. BÄST JUST NU: Be mig tänka ägg och jag drömmer genast om en mustig, mättande shakshuka! Johanna Westman, kock, mer smak nr 2 2024 författare och programledare. 5 husmorstips för moderna kök FOTO: TINA AXELSSON CHRISTINA DREJENSTAM/AGENT MOLLY & CO FOTO: FABIAN BJÖRNSTJERNA