Mer smak 1
VARDAGSAKUTEN / Sveriges vanligaste frågor Kräsna
barn, vardagspussel, mer vego, fisk på nytt sätt… Ämnena har varit många och skiftande under de år som Vardagsakuten har hjälpt familjer med livspusslet. Och ofta har problem som har känts oöverstigliga kunnat få en lösning. Här tar vi oss an några av de vanligaste frågorna. T E X T: ANNA G I D G ÅR D R E C EP T: S A R A B EGNE R M A T F OTO : WOL F G A N G K L EI N S CHM I D T S T Y L I N G: L EN A S Ö DER S T R ÖM problem. Det här löser vi! Inga Vad ska vi äta i kväll? M iddagssituationen i många barnfamiljers hem är en källa till stress. Varje dag vid klockan tre dyker frågan upp: Vad ska vi äta till middag? Och trots att vi vet att frågan kommer att komma är det svårt att hitta en rutin som gör att problemet blir mindre. De fem vanligaste problemen som finns hos många handlar om tid, pengar, hur man ska få in mer grönsaker, hur man ska kunna äta mer fisk och hur man ska hitta maträtter som passar hela familjen. Många saknar en rutin kring vardagsmaten som är hållbar på lång sikt, men ge inte upp. Alla lösningar funkar kanske inte för alla, försök att hitta just det som funkar för din familj! 30 1 Tid! Mat som går snabbt att laga behöver inte betyda färdigmat. Det kan gå fort att laga mat från grunden om du bara är lite kreativ och har en plan. Några exempel på maträtter att välja är alla typer av pasta, omelett med ”kylskåpsrens”, nudlar med wokade grönsaker och maträtter som går klart i ugn. 2 3 Pengar! När pengarna ska räcka längre ska man fokusera på de naturligt billiga råvarorna. Rotfrukter, olika kålsorter, krossade tomater och bönor. Laga med basvaror och köp stora paket med linser och så vidare. Mer grönsaker! I stället för att fastna i att servera grönsaker i en sallad bredvid kan man försöka låta det bli en del av måltiden. Tomatsoppa, ugnsplåt med rotfrukter och linssoppa med morot är goda rätter med mycket grönt. 4 5 Fisk! Många tycker fisk är svårt och är osäkra på hur det ska bli gott. Bra käpphästar är att salta ordentligt och kolla innertemperaturen på fisken så att den inte blir torr, 44–50° är en riktlinje. Rätter för hela familjen! Alla behöver inte äta precis samma rätt i familjen. Skippa konflikterna och låt måltiden handla om annat än tjat. Det är storheten med en rätt som tacos till exempel – du kan variera grönsakerna, du kan tillsätta chili, du kan krydda olika från gång till gång och så vidare. mer smak nr 2 2024 FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM