Mer smak 1
HELG! / Maxa maten Mycket näring för pengarna die
tisten sara ask vet hur man äter gott, nyttigt och billigt, hon maxar maten! RECEP T: SAR A ASK FOTO: ULR I K A POUSE T T E (UR BOKEN ”MA X A – MER NÄR I NG FÖR PENG ARNA” ) i r s Sara Ask maxar smak och nyttigheter i nya kokboken. JAPANSK KÅLPANNKAKA (OKONOMIYAKI) TID: 20 MIN UGN: 225° Kål är en otroligt näringstät grönsak som dessutom håller länge i kylskåpet. Här är det basen i Saras smakrika kålpanna. 2 PORTIONER k 5 dl finstrimlad vitkål, spetskål eller grönkål (ca 175 g) k 1 liten gul lök k rapsolja att steka i k ¾ dl grahams- eller vetemjöl ½ dl vatten k 2 ägg k 1 msk japansk soja k en nypa peppar SERVERA MED k finhackad purjolök/salladslök s rirachamayo (eller srirachasås utrörd i majonnäs) k 2 msk sesamfrön, gärna rostade GÖR SÅ HÄR 1. Strimla/hacka kålen fint och skiva löken tunt. Fräs löken i olja i en stekpanna så att den mjuknar utan att ta färg. Lägg i kålen, höj temperaturen något och blanda. 2. Häll mjölet i en bunke. Häll i vattnet, knäck i ett ägg i taget och vispa till en slät smet. Tillsätt soja och peppar. Häll smeten över lök- och kålblandningen. 3. Låt gå på medelvärme ca 5 min så att smeten stelnar. Vänd på pannkakan (till exempel med hjälp av en tallrik) och stek ytterligare några minuter. 4. Servera med purjolök, srirachamayo, sesamfrön och ev mer srirachasås vid sidan. 46 mer smak nr 2 2024 o T p me d sa ll d a .o y s ma k ö c o ha h c ra et h