Buffé 1
Buffé ENKEL MAT FÖR UTELIVET
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé BAKA UTAN GLUTEN
Buffé SÅ SMAKAR EID AL-FITR
BUFFÉ BESÖKER FATMA, FATEN OCH SUNIA jobbar på de
t arbetsintegrerande sociala företaget Yalla Rinkeby. I år fyller organisationen fyra år, efter att ha startats i samband med att byggföretaget Byggvesta påbörjade ett bostadsprojekt i stadsdelen Rinkeby i Stockholms kommun. Syftet var att bygga bostäder, men samtidigt undersöktes hur man parallellt skulle kunna jobba med social hållbarhet i området. Rinkebyborna ville lära sig svenska bättre, lära sig mer om entreprenörskap och få hjälp till arbete. Lösningen hittade man i den framgångsrika Malmö-organisationen Yalla Trappan och en systerorganisation bildades: Yalla Rinkeby. PRECIS SOM YALLA Trappan i Malmö är Yalla Rinkeby ett företag som genom kommersiell verksamhet hjälper utlandsfödda eller nyetablerade kvinnor att bli långsiktigt självförsörjande. Det är även ett kvinnokooperativ, vilket innebär att de som driver och beslutar om Yalla Rinkeby är uteslutande kvinnor. Verksamhetsledaren Alexandra Wasso förklarar varför Sverige behöver fler organisationer som Yalla Rinkeby. – De behövs för integration, jämställdhet och en hållbar samhällsutveckling. Man brukar säga ”integrerar man en kvinna integrerar man en hel familj”. Att gå från ett isolerat hemmasittande till ett socialt arbetssammanhang gör något med en individ. Det handlar om folkhälsa. TROTS ATT SUNIA, Faten och Fatma har helt olika bakgrunder och religioner, kommer från olika länder och pratar olika dialekter av arabiskan lyser deras ögon av nyfikenhet och värme gentemot varandra när de lagar recepten som de tillsammans tagit fram för Buffé. En himmelsk doft av mynta och citron stiger i köket och Sunia ropar: ”Yalla! Glöm inte kycklingspetten!”. Fatma nickar menande mot mig och säger: – Kvinnorna här har blivit som en familj för mig. FATMA KOM TILL Sverige för 15 år sedan. Från sitt hemland Tunisien hade hon många års erfarenhet av köksarbete, så när hon via Arbetsförmedlingen lyckades få sin första praktikplats i ett skolkök var hoppet stort. Men efter sex månader fick hon beskedet att arbetsplatsen inte hade möjlighet att anställa henne och det hade inte heller nästa. Eller nästa. – I elva år skickades jag runt på olika praktikplatser. Till slut blev jag deprimerad, jag orkade inte ta ännu en praktikplats som inte ledde till något mer. Jag blev hemma i ett och ett halvt år. 2019 BLEV FATMA erbjuden praktik på Yalla Rinkeby och gjorde en sista kraftansträngning. Efter sex månader var hon anställd. – Jag blev så glad när jag fick jobbet. Jag är väldigt social och aktiv som person, Yalla Rinkeby fick mig att må bättre och känna mig friskare. – Jag minns första gången jag träffade Fatma, hon kändes så hoppfull, berättar Aleksandra. För en som arbetstränar blir varje dag avgörande för en framtida anställning. Det kräver mental styrka. TROTS DETTA VILL kvinnorna bakom Yalla Rinkeby poängtera att deras väg hit inte är någon snyfthistoria, utan ett bra exempel på hur man med en stark vision, hårt arbete och systerskap kan göra skillnad för samhället. Att man dessutom möjliggör för att upptäcka nya kulturer genom ljuvlig mat, det är bara en bonus. P.S. Om baklavan på sidan 31 var det godaste jag smakat på länge? Utan tvivel! / 26 BUFFÉ #05/2020 KYCKLINGSPETT MED CHILI OCH VITLÖK 6–8 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 kg kycklingfilé eller kycklinglårfilé 2 röda chili 5 skalade vitlöksklyftor 2 krukor mynta ½ dl rapsolja ½ dl olivolja 1 msk färskpressad limejuice 2–3 tsk flingsalt ½ tsk svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Mixa chili, vitlök, mynta, olja, limejuice, salt och peppar till en slät marinad. Skär kycklingen i ca 2 cm stora bitar och lägg i en bunke. Blanda med marinaden. Låt marinera i kylen ca 2 timmar. 2. Trä kycklingen på ca 16 spett. Grilla spetten tills de får fin färg och är genomstekta eller en innertemperatur på 72° C. Eller stek spetten i en panna tills de får färg och ställ in i ugnen ca 5–10 minuter på 175° C eller tills de är genomstekta. MOROTS- OCH FÄNKÅLSSALLAD 6–8 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 4 morötter 2 fänkål 2–3 msk färskpressad citronjuice ½ dl olivolja 1 tsk flingsalt 2 krm svartpeppar 2 msk hackad persilja GÖR SÅ HÄR 1. Skala morötterna och hyvla dem tunt med en skalare eller mandolin. Ansa och skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin. 2. Blanda citronjuice, olja, salt och peppar. 3. Blanda morot och fänkål med dressingen och den hackade persiljan vid servering. Fänkålen har sitt ursprung i Asien och Mellanöstern. Används med fördel rå i friska sallader.
Buffé FISK PÅ TORRA LAND
Buffé MATSKOLA
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SPANINGEN