Buffé 1
SMAK Rädisor Snabbt och gott! 3 X TIPS KRISPIGA R
ÄDISOR Rädisor kan bli lite mjuka och tråkiga efter ett tag. Men det fi nns ett knep! Lägg rädisorna i en skål med kallt vatten, gärna med isbitar, innan servering så håller de sig krispiga. TZATZIKI MED RÄDISOR Älskar du också tzatziki? Prova att göra en lite annorlunda variant av yoghurtröran: gör ett grundrecept av tzatziki och byt ut lite eller all gurka mot rivna rädisor. UGNSROSTADE RÄDISOR Rädisor äts ofta kalla, men de rosa godsakerna är minst lika underbara i en varm rätt! Prova att rosta halverade rädisor med olja, salt och peppar ca 15 minuter på 225° C. FÖRVARA RÄTT Förvara rädisorna i en plastpåse i kylskåpet och kom ihåg att avlägsna blasten. ALLT DU BEHÖVER VETA RÄDISAN ÄR EN härlig grönsak med pepprig, senapslik smak som passar bra i kalla sallader eller skivad på smörgåsen. Tack vare sitt relativt lilla behov av underhåll är rädisan enkel att odla, antingen i balkonglådan eller trädgårdslandet. Kom ihåg att hålla jorden fuktig och inte vänta för länge innan du skördar – om rädisorna ligger kvar i jorden får de snabbt en skarp smak och lite träig konsistens. Förvara rädisorna i en plastpåse i kylskåpet och glöm inte att avlägsna blasten – den drar ur vattnet ur rädisorna och gör dem fortare mjuka och torra. RECEPT Visste du att... ... rädisan härstammar från Kina, men har funnits i Sverige sedan 1600-talet? … rädisan är en förädling av rotfrukten rättika? … rädisan blir godast av att odlas i fuktig jord och skördas snabbt? … det fi nns omkring 350 olika sorter av rädisan? Runda och avlånga, vita, lila, gula och röda. PICKLADE RÄDISOR CA 6 DL / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 2 knippen rädisor à 200 g 1 dl ättiksprit (12 %) 2 dl strösocker 3 dl vatten 1 tsk gula senapsfrön 1 krm salt EN DJUPDYKNING I råvarornas värld! Buff é guidar dig till allt du behöver veta om utvalda skatter från säsongens skaff eri: kul kunskap, smarta tips och nya favoritrecept. SMAKKOMPISAR Senap Pepparrot Citron Persilja TIPS! Servera till grillat, i en sallad, på en smörgås eller varför inte som topping i tacosen? GÖR SÅ HÄR 1. Skölj och ansa rädisorna noga. Skiva och lägg dem i en väl rengjord burk med lock. 2. Koka upp ättika, socker, vatten, senapsfrön och salt. Häll den varma lagen över rädisorna. Sätt på locket och låt svalna. Låt stå i kylen minst 1 dygn innan servering. 9 BUFFÉ #05/2020
Buffé ENKEL MAT FÖR UTELIVET
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé BAKA UTAN GLUTEN
Buffé SÅ SMAKAR EID AL-FITR
Buffé FISK PÅ TORRA LAND
Buffé MATSKOLA
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SPANINGEN