Buffé 1
mindfulness Fredagsmys på egen hand R Det är en k
all och blåsig vinterkväll. Solen har gått ner bakom stadens skyskrapor, och på trottoaren skyndar folk hem. edan i hallen möts vi av Stevie Wonders lena stämma och doften av ingefära. Klancy har bytt om till jeans och slagit upp ett glas vin. På vägen hem har hon handlat frukt och grönsaker på torghandeln, som är öppen året om, och ett paket glass på 7-Eleven. Det är ju fredag, en kväll Klancy gillar att tillbringa hemma, själv och utan avbrott av vare sig teve, prat eller sociala nätverk. Så mobilen är avstängd. – För det mesta har jag umgåtts med folk hela dagen, säger hon. Suttit i möten och varit kreativ. När fredagen kommer vill jag bara hem och umgås med mig själv. Och äta något gott, så klart. – Ibland gör jag något ambitiöst, fortsätter hon och inspekterar råvarorna som är vackert upplagda på skärbrädan. Men för det mesta är det man-tager-vad-manhaver som gäller. Det handlar om vad som finns i kylen, vad jag har köpt på vägen hem och hur mycket energi jag har. Det blir ofta grönt, kött någon gång ibland. – De enda anledningarna till att jag inte är vegetarian är bacon och lamm, skämtar hon. 10 BUFFÉ 2 • 2018 I kväll kommer det att bli ugnsrostade grönsaker med en syrlig tahinidressing och en wok på överblivet råris och strimlad grönkål, toppad med ett stekt ägg och några sriracha-stänk. Lite senare, bakade blåbär och päron med havrekrisp och en klick vaniljglass. – Att baka för en är nästan det knepigaste som finns, säger Klancy. Men den här havrekrispen är som gjord för lilla mig! Hon drar upp volymen och börjar skära grönsakerna: sötpotatis, morötter, lök och zucchini. Med jämna drag klyver kniven dem, och vitlöken finhackas med samma precision och hamnar så småningom i en stor rostfri skål. Där ringlar hon olivolja över, gnider in dem innan hon drar ett par varv med pepparkvarnen. Utspridda på en plåt åker de in i den uppvärmda ugnen. Klancy gillar när det blir mat över. I synnerhet rostade grönsaker. – Jag är i grund och botten en sockerråtta som skulle kunna leva på choklad, bekänner hon. Genom att grönsakerna rostas maximeras sötman i dem. Rostade grönsaker använder jag till allt, i sallader, som mellanmål eller över helgen, när jag har tid att laga en riktig frukost, gärna i en frittata. Klancy fortsätter att preppa. Grönkål och soltorkade tomater skärs medan Nick Hakim, en lokal artist, avlöser Stevie Wonder i högtalarna. Då och då snacksar hon på knapriga kryddiga nötter. Det gäller att inte bli helt utsvulten; då är det lätt att skynda på processen. Maten måste få ta sin tid. Medan råris och grönkål fräser i pannan tillsammans med rödlök och soltorkade tomater smular Klancy snabbt ihop degen till desserten. Snart är den i ugnen, och ljuvliga dofter fyller köket. Grönsakerna blir dock klara först. Klancy låter dem svalna lite innan hon ringlar tahini-dressingen över. – När jag äter själv brukar jag sitta här vid bänken, säger hon. Jag älskar att vara själv i köket, men det är något med ett bord dukat för en som känns lite ensamt. – Och jag föredrar att äta maten allteftersom den blir klar i stället för en traditionell middag. Det finns inget bättre än att äta och laga mat på samma gång! Hon knäcker ett ägg i pannan och häller upp riset på ett fat. Edith Piaf har tagit över sången när det är dags för oss att tacka och säga adjö. Köket är städat, vinglaset halvtomt och desserten har hunnit svalna precis så mycket att glassen kommer att smälta lite. Klancy ler när hon gör sig beredd att hugga in. Synd att hon inte gjorde ett par extra, tänker vi på väg hem i mörkret.