Buffé 1
mindfulness Fredagsmys på egen hand FRIED RICE ME
D STEKT ÄGG Variera i det oändliga. Kör vego som här, eller lägg till strimlad kyckling eller stekt bacon. FÖR 1 PERSON Skala och skiva 1 liten rödlök fint. Fräs i 1 msk olja tills den mjuknar. Tillsätt 4 dl finstrimlad grönkål (utan stjälkar), 1 msk strimlade soltorkade tomater i olja och 1 finhackad vitlöksklyfta. Fräs tills grönkålen precis mjuknat. Tillsätt 1 dl kokt råris (eller quinoa) och låt fräsa några minuter. Tillsätt 1 tsk sesamolja och 1 msk japansk soja. Smaka ev av med salt. Stek 1 ägg i lite olja. Lägg ägget på riset och ringla över sriracha. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Innehåller ägg. ROSTADE GRÖNSAKER MED TAHINI-VINÄGRETT Mängderna spelar inte så stor roll. Klancy gillar att göra en stor sats och få lite goda rester. FÖR 1 PERSON Sätt ugnen på 225°C. Skala ev och skär 1 liten sötpotatis (200 g), 200 g morötter, 100 g zucchini och 1 rödlök i cm-tjocka skivor/klyftor. Skala och hacka 1 vitlöksklyfta. Blanda grönsakerna med 1 msk olivolja, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar på en bakpappersklädd plåt. Rosta i mitten av ugnen ca 40 minuter, tills grönsakerna är mjuka och fått fin färg. Tillsätt 5–10 halverade körsbärstomater när 15–20 minuter återstår. Blanda 1 finriven vitlöksklyfta med 2 msk färskpressad citronjuice, 1 msk tahini och 2 msk olivolja. Smaka av med salt och peppar. Låt grönsakerna svalna lite och blanda med vinägretten. Toppa gärna med rostade frön. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. 12 BUFFÉ 2 • 2018 BAKADE PÄRON & BLÅBÄR MED HAVREKRISP Perfekt efterrätt att laga för en person. Blåbären och päronet kan bytas ut mot andra bär eller frukter. FÖR 1 PERSON Sätt ugnen på 200°C. Nyp ihop 1 dl havregryn, 2 msk rumsvarmt smör, 2 msk strösocker och 1 krm malen kanel till en smulig deg. Ställ kallt. Skala, kärna ur och skär 1 päron i cm-stora bitar. Blanda med 2 dl blåbär, 1 tsk strösocker, 1 krm vaniljpulver och 2 tsk riven ingefära. Häll detta i en liten smord ugnsform och fördela smuldegen över. Baka i mitten av ugnen 20–25 minuter. Låt svalna lite. Servera med glass eller vispad grädde. FÖR ALLA Gör glutenfri: byt ut havregrynen mot ren havre. Ersätt vetemjölet med glutenfri mix. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett, glass alt. grädde. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut glass eller grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter. Gör äggfri: välj äggfri glass.