Buffé 1
på egen hand För alla finns vid recepten på www.b
uffe.se. Liten arbetsinsats men kycklingcurryn tar lite tid; behöver stå och puttra på spisen i 40 minuter. Perfekt att laga samtidigt med minestronen och den Tre rätter på 1 timme! tareqs bästa kycklingtips KYCKLINGCURRY MED RIS Få ingredienser men mycket smak. Vinner på att göras en eller två dagar i förväg. Passar att frysas in. BACONLINDADE KYCKLINGSPETT MED VITLÖKSSÅS OCH ROSTADE GRÖNSAKER Kycklingspetten ger lite lyxig känsla till den ganska enkla rätten. Gör gärna dubbel FÖR 1 PERSON 1 kycklingfilé (bröst) ½ paket skivat bacon (70 g) olivolja salt, svartpeppar LIME- OCH VITLÖKSSÅS ½ dl crème fraiche ½ tsk finrivet limeskal 1 tsk färskpressad limejuice ½ finhackad vitlöksklyfta 1 tsk honung ROSTADE GRÖNSAKER 2 potatisar 1 morot ½ gul lök 1 tsk chiliflakes 1 tsk torkad timjan GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. Skär potatis och morot i 1–2 cm stora bitar. Lägg i en ugnssäker form. Blanda med 2 krm salt. Rosta i ugnen ca 30 minu18 BUFFÉ 2 • 2018 ter. Skala och skär löken i klyftor. Lägg ner dem i formen efter 10 minuter. Blanda runt då och då. 2. Rör ihop alla ingredienser till såsen och krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. 3. och sedan varje del i 4 bitar. Linda en halv skiva bacon runt varje kycklingbit. 4. Trä upp kycklingbitarna på blötlagda spett. Grilla på direkt värme, ca 5 minuter på varje sida. Eller stek i stekpanna på hög värme ca 5 gånger så att de blir jämnt tillagade. 5. Servera spetten genast med såsen och de rostade grönsakerna. FÖR 1 PERSON 1 kycklingklubba (lår och ben) 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 2 tsk finhackad färsk ingefära 2–3 små potatisar (ca 100 g) 2 tsk stark eller vanlig curry 1 msk ketchup salt olivolja kokt jasmin- eller basmatiris och matyoghurt till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och grovhacka löken. Skala och skär i bitar. Dela kycklingklubban i lår- och benbit. 2. Fräs lök, vitlök och ingefära i 1 msk olja några minuter i en gryta/kastrull utan att det tar färg. 3. Lägg i kyckling och potatis. Pudra över curryn. Låt fräsa en stund till. 4. Tillsätt ketchup och 1 tsk salt. Slå på 3 dl vatten. Koka upp och sjud sedan ca 40 minuter under lock. Vänd kycklingbitarna några gånger. 5. Smaka av med salt. Servera grytan med en klick matyoghurt och kokt jasminris. • Om möjligt, välj helst hel kyckling. Det blir mycket billigare och det tar inte lång tid att stycka den. Frys in det du inte ska äta direkt. Med en hel kyckling kan du koka en fantastisk soppa på skrovet och ev puts. Inget på kycklingen behöver slängas! • Överstek inte! Men för att inte servera alltför »rå« kyckling så använd en termometer. Innertemperaturen ska vara minst för benen. • Välj en bra kyckling! Och en tumregel är att du får vad du betalar för. • God hygien är alltid viktigt, och när det gäller kyckling är det inget undantag. Tvätta händer, kniv och skärbräda väl efter att ha hanterat rå kyckling. Med portionsomvandlaren på www.buffe.se kan du räkna om recepten till det antal som du ska laga till. Det gäller alla recept! Ibland kan det bli konstiga mått, men använd ditt sunda förnuft.