Buffé 1
FEBRUARI INNEHÅLL »Njut som en solokvist!« –ENSAM
HEMMA? Wow, det är ju underbart, bara rota runt lite i kylen och slänga ihop en sallad och sedan landa i soff an och njutäta framför bästa tv-serien, säger sambon Annika. Jaha, där fi ck självbilden sig en Avslutar med Gastronomiska Akademiens pris Guldpennan! känga. Jag är alltså inte helt oumbärlig bakom spisen… Och för mig, som är ensam hemma betydligt oftare – och inte kollar på tv-serier – är upplevelsen mer åt hållet: Noll inspiration och shit vad trist att sno ihop en omelett för tredje kvällen i rad – jag är ju ändå matskribent. Men utan sällskap smakar det liksom lite mindre. Någon fredagskväll framöver, då jag är ensam, ska jag absolut göra en »Klancy«. Och vad är det då? Jo, Klancy är en matskribent i New York, som i det här numret berättar om hur hon fredagsmyser och njuter på egen hand. Läs och inspireras på sidan 9. Perfekt för alla solokvistar. Och är du inte en så kommer du garanterat att locka bort resten av familjen någon fredagskväll framöver… Oftast är det dock vardag. Och då kanske upplevelsen är mer av min vardagskaliber. Därför har vi nu laddat med massor av inspiration. Det är veckomeny på egen hand, det är budgetsingel i korridoren och så passar vi på att laga fem rätter av en kyckling, alltså en hel. Inte så svårt som det verkar, och inget går till spillo. Därmed sätter jag punkt. Och en stor sådan efter 23 år. Dessutom gör jag det med guldpenna! Tack, Ers majestät Konungen och hela Gastronomiska Akademin för den, och för erkännandet av arbetet med Buff é. Men störst tack till alla er läsare som varit grymt engagerade och som gett massor av feedback under årens lopp. Allt från klagomål på onödig svengelska till massor av peppande beröm, och inte minst för alla tips på spännande personer, krogar etc. Tack och hej (se sid 39)! Tony Wallin, chefredaktör tony.rm.wallin@gmail.com för en lite bättre måltid... FRÄSCHA UPP LÅNGLOPPSPASTAN! VASALOPPET ELLER BARA vardagsflåsandet hemma i motionsspåren? Oavsett vad du tränar inför blir det alltid roligare och lättare om kroppen fått rätt bränsle. Och så kanske det resulterar i en lite snabbare mål(gångs)tid också... Här bjuder ICA kökets kock Leif Grönlund på tips för att hotta upp långloppspastan. 1. FÄRG, FORM OCH TEXTUR. Med små medel kan man förändra den allra enklaste pastarätten till en fröjd för både öga och mun. Blanda i bladspenat och körsbärstomater – vips så har du en helt ny rätt. Toppa med pumpakärnor eller valnötter så får du en ny spännande textur med tugg. 2. ANVÄND DET DU HAR. Med stor sannolikhet har du redan allt du behöver hemma för att förgylla din långloppspasta. Oliver, paprikapesto, kronärtskockshjärtan, rostad lök, skuren grönkål eller olika ostar. Blanda i det du redan har hemma och var inte rädd för att testa. 3. ÄT I LUGN OCH RO. Maten och näringen spelar en stor roll i återhämtningen, och därmed blir själva måltiden viktig. Ta dig tid att njuta av maten. Fler tips på ica.se/hälsa. 5 9 14 16 20 22 24 26 32 39 Februarispaning Kvällskurser för solokockar. På egen hand i London – lista på de bästa solokrogarna. Sveriges godaste macka. Festival för korvälskare. Ensamätarnas favoritplatser. Stjärnkockens kålrotsmecka. Solo cooking med Klancy Häng med till New York och ett skönt fredagsmys på egen hand. Fried rice med stekt ägg. Rostade grönsaker med tahini-vinägrett. Bakade blåbär och päron med havrekrisp. Bortglömd kulturväxt Smakrik och prisvärd! Nu är kålroten het igen. En kyckling – fem rätter Tareq Taylor får en hel kyckling att räcka till fem olika singelrätter. Club Sandwich. Minestrone. Kycklingcurry med ris. Jerkkryddad kyckling med rostad majs & paprikasås. Baconlindade kycklingspett med rostade grönsaker & vitlökssås. Stor guide: Så sparar du resterna! Hur länge håller egentligen köttfärsen i kylen? Och ska grönsakerna förvaras kallt eller framme? Stor guide för bättre hållbarhet. Mötet: Lennart Wallander Singelboendet ökar i många delar av världen. Det har skapat en trend med krogar som satsar på soloätare, berättar trendspanaren Lennart Wallander. Sofi as Curry Broccolirisotto med citron. Ugnsrostade druvor med rosmarin. bollar. Halloumifalafel. En vecka på egen hand Fem recept där alla (ja, nästan!) burkar och förpackningar går åt. Bakad sötpotatis med feta & oliver. Äggröra med lufttorkad skinka & spenat. Tomatsoppa med lammkorv. Lammkorv med rotfruktsstomp & rostad lök. Pasta med kyckling & spenat. Studentkäk hos Josefi ne med chilicoleslaw. Omelett med grönsaker. Bönpasta med halloumi & grönkål. Bakad fylld aubergine. Majsfritters med bönoch avokadosalsa. Tac-o hej månad tar ett nytt gäng över. B UFFÉ 2 • 2018 3 25 recept