Buffé 1
NYTT & HETT! NYTT & HETT - Februari ENSAMÄTARNAS
FAVORIT FESTIVAL FÖR KORVÄLSKARE alla som inte älskar korv räcker upp en hand. Vi andra kan frottera oss med landets främsta konnässörer under Korvfestivalen 10–11 mars på Nacka Strand-mässan utanför Stockholm. Denna fjärde upplaga av festivalen fokuserar på att smaka på korv, prata korv och lära sig mer om korv och presenterar ett 60-tal utställare, från hantverkstillverkare till storproducenter. I Korvskolan står bland andra de brittiska entusiasterna Taylor & Jones för kunskapen. Bland provningarna sticker denna → TEXTER LARS COLLIN FRAMFÖR DATORN & I KÖKSBAREN NYA FAVORITPLATSER FÖR SOLOÄTARE oväntade kombination ut: korv och champagne! Bakom festivalen står Korvakademien, en ideell förening med tolv ledamöter som möts under sitt mumsiga motto: Akademien för de sköna korvarna. »Lär dig en ny råvara i veckan, köp hem, googla, laga och smaka. Leta efter matvaror du aldrig ätit förr.« ALEXANDRA ZAZZIS TIPS TILL SINGELÄTAREN MATHIAS DAHLGRENS NYA SATSNING RUTABAGA – INGEN VANLIG KÅLROT... sveriges kanske mest meriterade mästerkock, Mathias Dahlgren, har en ambition att ändra vår inställning till grön mat. Han hoppas att det i framtiden ska i Sverige. Hans senaste restaurangsatsning, vegetariska Rutabaga på Grand Hôtel i Stockholm, är ett led i att lyckas. Ett annat är boken »Rutabaga – Med fokus på grönsaker« (Bonnier Fakta), som snart kommer ut. Vad skiljer Rutabaga från andra vegetariska kokböcker? lagning internationellt. Jag har försökt att göra en bok som i första hand fokuserar på lusten att äta gott. Jag vill tratta ner 30 års erfarenhet som kock till hur man gör vegetarisk mat på ett tidsenligt sätt 2018. Varför valde du just kålroten som representant för det vegetariska köket? – Kålroten är en gammal svensk hybrid mellan rova och raps, som spridit sig globalt. Därför kallas den för »swede« i stora delar av den engelskspråkiga världen, men i Nordamerika, Frankrike och Italien heter den rutabaga. Rotabagge är det gamla namnet i Västergötland för kålrot. Kålroten är förmodligen världens mest kända svensk men rätt okänd i Sverige. Sedan tycker jag att ordet rutabaga i sig ka sorters svensk kålrot i nationella genbankens register. Vilka matlagare vänder sig boken främst till? – Alla som kan tänka sig att äta lite mer grönt framöver. fungerar väl i ett modernt hemmakök. Gör man många enkla saker på samma gång är det i sig en stor utmaning, om det är det man längtar efter. Vad kännetecknar framtidens vegetariska matlagning? – Färre pekpinnar och mer frihetskänsla! singelätaren är »det nya svarta«. Men sätten att äta på är alla olika: I Korea mumsar många uppkopplat; ensamätarna bänkar sig framför datorn och tallriken, och spanar in några av landets mest mumsiga youtubare. Eftersom den gemensamma måltiden alltid haft hög status, samtidigt Sydkoreas storstäder, fortsätter trenden att äta med uppkopplat middagssällskap. Nu dyker det också upp skräddarsydda krogar för ensamätaren där de avskilda borden utrustats med tv-skärmar. I dag är det också allt annat än pinsamt att gå ut och äta ensam. Se bara på alla foodies som åker jorden runt själva i jakten på bästa måltiden. Men var sitter man bäst om man är ensam ute och äter? Kanske nära kocken i det öppna köket, vid bardisken eller vid ett community table där nya samtal skapas med okända bordsgrannar? Frida Nilsson, kökschef på restaurang MJ’s i Malmö, tipsar oss hungriga ensamätare om bästa upplevelsen: – Sätt dig gärna i köksbaren; kan man också hänga lite med personalen. Börjar du prata med dem och visar att du är matintresserad kommer de att bjuda till lite extra. Man kan få smaka på sådant man inte beställt och dessutom tala med härliga kockar hela kvällen, säger Frida Nilsson. Ingefärspicklad kålrot, se www.buffe.se. BUFFÉ 2 • 2018 7 FOTO THRON ULLBERG FOTO LENNART WEIBULL