Buffé 1
Oavsett om du köper storpack, tar hand om rester
eller bara vill förlänga hållbarheten på de inköpta matråvarorna så handlar det om bra kyla. Med den här guiden blir det garanterat mindre slängd mat – alltså dubbelt extra hållbart! TEXT ANNA K SJÖGREN ILLUSTRATIONER MADELEN LINDGREN FÖRVARA SMART i frysen stannar tiden TEXT ANNA S SJÖGREN FOTO CARL LEMON STYLING CHARLOTTA NORLEN Förvara maten kallt så håller den längre. Det är en sanning som håller i alla väder. Rekommenderad temperatur i kylskåpet är +4 till +8˚C. Men med +4°C i stället för +8°C så håller maten ungefär dubbelt så länge. KYL SNABBT Kyl resterna snabbt, till exempel genom att ställa kastrullen i en stor skål med kallt vatten. Vintertid kan man ställa ut den på balkongen eller i en snödriva. Samma sak gäller för mat som ska frysas. Tillagad mat håller i ungefär en vecka i kylen (+4˚C). Täck med lock eller folie för att maträtterna inte ska torka eller ta smak av annat som ligger där. I FRYSEN STANNAR TIDEN Det ska vara –18°C eller kallare i frysen; i den miljön kan bakterierna inte föröka sig. Det betyder att man inte blir sjuk av fryst mat även om den har legat fl era år i frysen. Men det fi nns enzymer som klarar den stränga kylan. De bryter ner fett, och det ger en härsken smak. Undvik att låta feta produkter ligga länge i frysen. Industrifrysta livsmedel har längre hållbarhet eftersom de fryses in blixtsnabbt, ofta med luftströmmar som håller cirka –50˚C. Frys in snabbt hemma 20 BUFFÉ 2 • 2018 också genom att fördela kall mat och råvaror i små täta påsar eller burkar som sprids ut i frysen. EGNA HALVFABRIKAT Slå till när det är extrapris på stora förpackningar. Förpacka det som inte går åt smart: Skär kycklingfi léer, fl äskfi lé och lax i lagom stora portionsbitar och frys in i öppna påsar. Förpacka dem lufttätt när de blivit stelfrysta. Sedan är det bara att ta fram en bit i taget. Dela upp köttfärs i fl era små påsar, så mycket som brukar gå åt varje gång. Platta ut färsen i påsarna så att den snabbt blir genomfryst. En snabb infrysning gör att livsmedlets struktur bevaras bättre. Färs som är packad i modifi erad atmosfär ska inte frysas i sin förpackning. Laga recept som är för fyra, kyl ner det som inte går åt och frys in varje portion för sig i täta burkar eller påsar. Skriv datum och innehåll på varje påse, undvik UFOs – Unidentifi ed Frozen Objects. Efter någon månad i frysen är det i princip omöjligt att se om det är en portion fi sksoppa eller böngryta i den isiga påsen. KAN FRYSAS IGEN Storförpackningar med frysta råvaror som man lagar något av kan frysas igen, till exempel fryst fi sk i en gryta eller gratäng. Men kyl ner rätten snabbt efter tillagningen, portionera och frys in. En pyttipanna av frysta köttrester kan också frysas igen – kyl snabbt och packa lufttätt. FRYS IN INGREDIENSER När man lagar mat till få personer kan det ibland bli ingredienser över, till exempel en halv burk med krossade tomater, kokta bönor eller grädde. Tomaterna och bönorna klarar sig fi nt i frysen. Grädden går inte att vispa när man tinar den igen, men den fungerar i matlagningen. Tänk på att vätskor får större volym i frysen. Fyll därför inte hela burken med exempelvis krossade tomater, utan låt det vara någon centimeter kvar till locket. SMART KÖPA STYCKFRYST Styckfrysta grönsaker, bär och hackade frukter är smart – man tar så mycket ärter, hallon eller mangotärningar som man vill ha, försluter påsen och lägger tillbaka. Med några små förpackningar med örter, till exempel dill, basilika och persilja, är det enkelt att ta en lagom mängd. Vakuumförpackade portionsbitar av torskrygg och lax är som gjorda för det mindre hushållet. Laga vackert vintervitt. Byt ut en del av det röda köttet mot vita proteiner. Fisk, fågel, ägg och balj-växter ger ljusa smaker och värdefull näring.