Buffé 1
Kalla fakta! SÅ LÄNGE HÅLLER MATEN I KYLEN (+4°C)
…I FRYSEN (–18°C) RÅTT/OTILLAGAT Låt mjölk och andra färskvaror bo i kylen, ta ut dem snabbt när de ska användas. Ett par timmar på frukostbordet förkortar hållbarheten flera dagar. ÄGG: Råa ägg, med skal, håller cirka två månader längre än bäst-före-datum om de förvaras i kyl. Datumet är satt för förvaring i rumstemperatur. Knäckta råa ägg håller 2–4 dagar. MJÖLK: godkänd kvalitet en vecka efter bäst-före-datum. SYRADE MEJERIPRODUKTER: Crème fraiche, yoghurt och andra syrade mejeriprodukter håller ofta 7–10 dagar efter bäst-före-datum. I oöppnad förpackning kan hållbarheten vara ännu längre. OFÖRPACKAT HELT KÖTT: 3–5 dagar. OFÖRPACKAD KYCKLING: 1–2 dagar. BUTIKSFÖRPACKAD KÖTTFÄRS: 1 dag. FÄRSK FISK: 2–3 dagar. Lukta och titta, kan hålla längre. FRUKTER: Äpplen, päron, kiwi och apelsiner trivs bäst i kylen. GRÖNSAKER: Blomkål, broccoli, brysselkål, groddar, jordärtskocka, kål, lök, morötter, purjolök, sallad, vitlök trivs bäst i kylen. KYLKÄNSLIG! Avokado, banan, gurka, sötpotatis och tomat före ratur än kylskåp. POTATIS: Förvara mörkt och Vid lägre temperatur får den en sötaktig smak som inte försvinner vid tillagningen. NÖTTER: Nötter är rika på fett som kan ge härsken smak efter en tid. De får längre hållbarhet om de förvaras i kyl eller frys. OBS! Tiderna är ungefärliga. Maten håller väsentligt kortare tid om den värms igen eller får stå framme på bordet någon timme innan den ställs in i kylen igen. TILLAGAT Laga flera portioner på en gång. Kyl ner maten snabbt så håller den i upp till en vecka i kylen. SPAGETTI MED KÖTTFÄRSSÅS: 5 dagar. Kyl ner snabbt och förvara i separata burkar i kylen. FISKGRATÄNG: Upp till en vecka. Obs! Kyl ner gratängen extra snabbt. KYCKLINGSALLAD MED GRÖNSAKER OCH PASTA: 2–3 dagar. KÖTTBULLAR/PANNBIFF: Max 1 vecka. KÖTTGRYTA: Max 1 vecka. SOPPA: Max 1 vecka. KOKT RIS: 2–3 dagar. Kyl ner extra snabbt. KOKT POTATIS: 5 dagar. PAJER: 3–4 dagar. KOKTA ÄGG: 5–7 dagar. RÅTT/OTILLAGAT Frysen är en makalös maskin där bakterier inte växer, och därför håller maten längre. FETA KÖTTDETALJER OCH FISKAR: 3–6 månader. MAGERT KÖTT OCH FISK: Ca 1 år. BÄR OCH FRUKT: Ca 1 år. Smaken bevaras bättre om man sockrar lite före infrysning. GRÖNSAKER: Ärter, kål och bönor samt svamp 1 år. Smaken bevaras bättre om de får koka i någon minut och sedan kylas ner innan de förpackas och läggs i frysen. BRÖD: Ca 1 år. TILLAGAD MAT STEKT KÖTT OCH KYCKLING: 2–6 månader. GRYTOR OCH SOPPOR: 2–3 månader. STEKTA KÖTTBULLAR OCH HAMBURGARE: 3–4 månader. FISKGRATÄNG: 2–3 månader. PAJ, T EX OST- OCH SKINKPAJ: 1–2 månader. KÄNSLIGT LÄGE! Rå kyckling, köttfärs och rå korv som salsiccia och liknande är extra känsliga varor som är märkta med Sista förbrukningsdag. Ta hem dem så snabbt som möjligt från affären, förbrukningsdagen. Andra varianter av rått kött är märkta med bäst-före-datum. De kan ätas även efter detta datum om de ser ut som vanligt och luktar fräscht. Maten blir inte farlig att äta om den ligger länge i frysen, men den kan få en härsken eller unken smak. Industrifrysta råvaror och färdiga rätter har längre hållbarhet, eftersom de fryses in mycket snabbare än vad man kan göra hemma. BUFFÉ 2 • 2018 21