Buffé 1
råva ra n SÄSONG Kålrot finns i butik året om. I
Sverige odlas den från september till maj. Roten är grön, gröngul eller rödviolett och har ett fast fruktkött som är svagt gulorange. Kålrot är en kulturväxt. Det betyder att det är en växt som människan lärt sig använda och som vi anpassat till lokala förhållanden. Den har med andra ord Laga med kålrot! gått från vild till att odlas. Bara i Sverige i dag odlas över 40 olika sorter av kålrot. ODLA/SKÖRDA Kålrot odlas i hela Sverige, även om den trivs bäst i leriga jordar. Om du vill odla själv sår du direkt på friland så fort jorden tinat upp. Var noga med att rensa ogräs och luckra jorden. Du kan skörda I Storbritannien kallas kålrot för swede, vilket kommer från Swedish turnip, svensk rova. redan under sommaren och tillaga dem direkt. Om du däremot vill lagra kålrötter under vintern tar du upp dem under hösten, gärna i oktober. Låt dem inte stå i jorden för länge, då blir de lätt träiga och spricker. Dessutom är de ganska känsliga för frost. FÖRVARING Har du en jordkällare är det perfekt. Se bara till att den är frostfri, eftersom kålrötter inte tål frost. De ska alltid förvaras svalt, och i kylskåpet får de gärna ligga i plastpåse eller i en fuktad handduk. Tillagad kålrot går bra att frysa. NYTTIGT Kålroten kallas ibland för Nordens apelsin, eftersom den är en av de rotfrukter som innehåller mest C-vitamin, till och med mer än citronjuice. 100 g kålrot ger dig över halva dagsintaget av C-vitamin. LAGA KÅLROT Lite bortglömd är den allt, kålroten. Och synd är det, eftersom den ofta är närodlad, billig och smakrik. Så låt oss tänka om. Det är dags att ge kålroten det goda rykte den förtjänar! TEXT ALEXANDRA VIKSTRÖM ILLUSTRATION MADELEN LINDGREN 14 BUFFÉ 2 • 2018 Den är godast att äta tillagad, men om du odlar kålrötter själv och får upp en späd sommarkålrot är den fin råriven i en sallad. När kålroten värms upp kommer dess härliga sötma fram. Perfekt i gryta eller som mos! SMAK Kålrotens fina sötma passar bra ihop med starkare smaker som senap, chili och pepparrot. Apelsin är också en bra smakkompis. Koka kålroten mjuk i lättsaltat vatten, mixa till en fin puré med en klick smör och tillsätt färskpressad apelsinjuice, riven ingefära och lite rosmarin. Eller stek gyllene i smör med finrivet citronskal och pinjenötter. Kolla in recept med kålrot på www.buffe.se.