Buffé 1
VÅFFELTIDEN ÄR HÄR! Trött på falafel? Med riven h
alloumi blir det något helt nytt. Och överraska med maffiga våfflor smaksatta med choklad. Man måste ju inte vänta till våffeldagen den 25 mars. FOTO EVA HILDÉN RECEPT SOFIA NILSSON perfekta att ha i frysen. 3 dl osaltade cashewnötter, 1 dl osötat jordnötssmör, 10 dadlar och ½ tsk till en slät smet i en matberedare. Rör ner 100 g hackad mörk choklad (70%). Forma till ca 20 bollar och doppa i mörk de salta jordnötter. CHOKLADVÅFFLA MED STEKT BANAN smeten. Smält 100 g smör och blanda ner 100 g hackad mörk choklad. Blanda 3½ dl vetemjöl, ½ dl strösocker, 2 tsk bakpulver, 2 msk kakao, 2 tsk vaniljsocker och 2 krm salt. Tillsätt 2 ägg, 2 dl mjölk (3 %) och 2 dl kallt vatten och vispa ihop till en jämn smet. våffeljärn. Lägg på galler så håller de sig frasiga. Servera med stekt banan, vaniljglass och chokladsås. Crème brûlée med citron BROCCOLIRISOTTO MED CITRON Klassisk dessert med fräsch citrustwist. Sätt ugnen på 125°C. Dela och skrapa ur 1 vaniljstång. Koka upp 5 dl vispgrädde, vaniljstång och frön, 1 dl strösocker och . Låt stå 10 minuter. Sila och blanda grädden med 5 äggulor. Fördela smeten i 6 portionsformar ställda i en ugnsform. Fyll på med varmt vatten till cirka hälften. Grädda i mitten av ugnen 40–60 minuter, tills de stannat. Låt svalna och ställ i kylen. Strö över ett tunt lager rörsocker och bränn av med gasolbrännare. Skär av stjälken från 1 broccoli (250 g) och skiva tunt. Riv resten av broccolin med 7 dl vatten och 1 grönsaksbuljongtärning. Fräs 1 riven vitlöksklyfta i 2 msk olivolja. Tillsätt 2 dl arborioris och låt fräsa ytterligare några minuter. Häll på 1 dl torrt vitt vin och låt allt vin koka in. Tillsätt buljongen lite i taget. Låt sjuda på medelvärme under omrörning stånd, 20–25 minuter. Rör ner den rivna broccolin och låt sjuda ytterligare några minuter. Ta från värmen och rör ner 1 dl och citronskal. Smaka av med salt och peppar. Stek stjälkarna i olja på hög värme några minuter. Salta och peppra. Toppa risotton med stjälkarna och parmesan. halloumifalafel Ingen tackar nej till frasig falafel 1 liten förp sköljda, avrunna kokta kikärter (190 g) med 1½ msk majsstärkelse, 1½ krm 24 BUFFÉ 2 • 2018 malen spiskummin, 1 krm malen koriander, ½ tsk sambal oelek, ½ riven vitlöksklyfta och 1 krm salt. Vänd ner 50 g riven halloumi och 1 msk hackad persilja. Forma till bollar och stek i rikligt med rapsolja tills de är gyllene. Servera i tortilla- eller pitabröd med sallad, rödlök, tomat, myntayoghurt och sriracha. Ugnsrostade vindruvor med rosmarin om bästa förrätten. Sätt ugnen på 200°C. Lägg 500 g röda vindruvor på en ugnsplåt. Ringla över 2 msk olivolja, och och blanda runt. Rosta i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna något. Bred ricotta på surdegsbröd och toppa med vindruvorna. snickersbo l la r För alla fi nns vid receptet på www.buff e.se.