Buffé 1
TRENDIGT ATT ÄTA & NJUTA VID EGET BORD Att äta på
egen hand är en växande trend som kommer att förändra såväl kroglivet som utbudet i matbutikerna. »Soloätare ställer andra krav och gör ofta mer hälsosamma val«, säger trendspanaren Lennart Wallander på Food & Friends. TEXT AGNETA RENMARK FOTO ALEXANDER MAHMOUD A LLA HAR VI VÄL NÅGON GÅNG känt obehag över att sitta ensam och äta på ett kafé eller en lunchrestaurang medan alla andra har sällskap och pratar och skrattar. Glöm nu den känslan – soloätande har blivit hett! – Uteätandet har blivit mer avdramatiserat. Jag tror att det handlar om att man ser på maten och krogen som en ganska vardaglig företeelse. Förr gick man ut för att fira och umgås, nu går man helt enkelt ut för att äta, säger Lennart Wallander, vd på kommunikationsbyrån Food & Friends, som varje år presenterar en trendspaning kring allt som berör mat, dryck och måltider. Att ökat soloätande är en av de trender som lyfts fram i år beror på att antalet singelhushåll stadigt ökar globalt. Av alla hushållstyper kommer soloboende att stå för den största tillväxten och öka med drygt 30 procent fram till år 2030. I Sverige är andelen ensamboende nästan 40 procent – bland de högsta i världen. – Det hänger ihop med ökad utbildning och förbättrade möjligheter att klara sig på egen hand och på sin lön, säger Lennart Wallander. Det är i storstäderna som de flesta trender visar sig snabbast, och därför är det inte konstigt att det är i världsmetropoler som New York, Los Angeles och Tokyo som krögarna börjat uppmärksamma den kraftiga ökningen av soloätare. – I dag är det ett misstag att inreda en restaurang utan en bardisk framför köket där kockarna fungerar som sällskap, ungefär som en bartender annars gör. Smarta krögare vet att sologäster sitter kortare tid och att solstolarna därför har ett högre värde, säger Lennart Wallander och berättar om en krog i London som inrett en rad solobord i trappan för att utnyttja annars döda ytor. 22 BUFFÉ 2 • 2018 SNABBFAKTA: LENNART WALLANDER Gör: Trendspanare och vd för kommunikationsbyrån Food & Friends, som jobbar med mat, dryck, produktutveckling, trendspaning, reklam och pr. Bor: Lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. Familj: Fru och två döttrar. Fritid: Älskar mat och matlagning. Tränar på gym och springer. Reser mycket i hela världen och har ett stort intresse för kultur. »Allt som sätter igång nya tankar och idéer intresserar mig.« Bästa egenskap: Nyfikenhet. Drivs av att söka svar på varför människor gör som de gör. Och i Sydkorea har det på sina håll blivit så statusfyllt att äta på restaurang utan sällskap att många lokaler inreds med små bås med individuella grillar och tv-skärmar. – En annan fördel med att äta solo är att måltiderna ofta blir mer hälsosamma. Om man är flera vid bordet är det lätt att ta den där desserten man egentligen inte är sugen på. Det finns undersökningar som visar att det är 60 procent större risk att man dricker alkohol eller bryter sin diet om man är två eller fler vid bordet, säger Lennart Wallander. Trots att Sverige är ett av världens singeltätaste länder ligger vi inte i framkant vad gäller produktutbudet. Matbutikerna är ofta ganska inriktade på familjeliv och säljer köttfärs i förpackningar om 500 gram, och fläskkotletterna och de grillade kycklingklubborna ligger i tråg med flera i varje. Att köpa storpack är alltid betydligt mer fördelaktigt jämfört med att köpa mindre kvantiteter, och många rabatterbjudanden går ut på att köpa tre men betala för två. – Det är exkluderande för den som lever och äter solo. Storpack blir inte billigt om det blir en massa svinn. Och hur roligt är det att laga och äta samma mat i fyra dagar bara för att du inte lever i en familj? (Som en liten hjälp till detta lagar Tareq Taylor fem solorätter av en hel kyckling, se sid 16, red anm.) Under förra året bodde Lennart Wallander delvis i London och kunde konstatera att där finns en betydligt piggare syn på det här med soloätande. – Där fanns det små förpackningar av nästan allt i matbutiken, och i grönsaksavdelningen kunde man till och med köpa halva gurkor och ett kvarts stånd stjälkselleri. Jag menar – har någon någonsin lyckats äta upp ett helt stånd stjälkselleri på egen hand?