Buffé 1
Tips! Om du har lite pesto över är den god att bl
anda med crème fraichen. Toppa eventuellt pastan med skalade räkor eller kräftstjärtar för en ännu matigare variant. BÖNPASTA MED HALLOUMI OCH GRÖNKÅL Grönkål är vinterns bästa! Här i en härligt krämig pasta. FÖR 2 PERSONER 150 g bönpasta 10 cm purjolök 100 g halloumi 100 g skuren grönkål ½ dl rostade, hackade mandlar 1 riven vitlöksklyfta 1 dl crème fraiche olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Dela purjon längs med och skölj noga. Strimla 2. Massera grönkålen med 1 msk olja och 1 krm salt. 3. Stek halloumi och mandlar i 1 msk olja tills halloumin fått lite färg. Ställ åt sidan. 34 BUFFÉ 2 • 2018 4. Fräs purjolök och vitlök i ½ msk olja tills det mjuknar. Tillsätt grönkålen och fortsätt fräsa ytterligare några minuter, tills den mjuknar. 5. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet och vänd ner pastan i grönkålsfräset tillsammans med crème fraichen. Smaka av med salt och peppar. 6. Toppa pastan med den stekta halloumin och mandlarna. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfri bönpasta. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i bönpastan. Välj laktosfri halloumi och crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i bönpastan. Byt ut halloumin mot tofu och crème fraichen mot Imat fraiche eller Sour supreme. Gör äggfri: kontrollera innehållet i bönpastan. BAKAD AUBERGINE MED KIKÄRTER När auberginen ugnsbakas kommer smakerna fram. FÖR 2 PERSONER 1 aubergine (ca 400 g) 1 förp kokta kikärter (380 g) 10 cm purjolök ½ röd paprika ½ förp krossade tomater (à 390 g) 1 dl hackad persilja ½ dl crème fraiche olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. Skölj och dela auberginen på mitten. Lägg halvorna med snittytan uppåt i en ugnsform. Pensla med 2 msk olja och krydda med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter. 2. Häll av och skölj kikärterna. Dela purjon 3. Fräs purjo och paprika i 1 msk olja tills det mjuknar. Tillsätt kikärter, krossade tomater och ½ dl persilja. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. 4. Ta ut auberginehalvorna från ugnen och toppa med grönsaksfräset. Ställ tillbaka i ugnen i ytterligare 15–20 minuter. Toppa med crème fraiche och resten av persiljan vid servering. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraichen mot Imat fraiche eller Sour supreme.