Buffé 1
NYTT & HETT! NYTT & HETT - Februari i våra större
städer växer antalet ensamhushåll, något som uppmärk i tiden är att Folkuniversitetet Region Öst i Stockholm nyligen introducerat kvällskursen Matlagning för singlar. Här vill man inspirera solokockar genom att låta deltagarna upptäcka smaker och nya sätt att laga mat. Matlagning för singlar kretsar framför allt kring att laga och äta gott tillsammans, och att ge deltagarna råd och recept. – Det är lätt att slarva med maten om man är ensam i hushållet. Vi vill inspirera till matlagning för det lilla hushållet men också till att laga mat i goda vänners lag. Mat är viktigt och något härligt att längta till, men det kan också vara tråkigt om man saknar idéer. Att äta är ju ett tillfälle till njutning, inte bara till mättnad. Kursen kommer tillbaka under våren, och jag hoppas att den smittar → TEXTER LARS COLLIN KVÄLLSKURSER FÖR SOLOKOCKAR FOLKUNIVERSITETET av sig till resten av landet, säger Birgitta Wahlman Laurell, som är ämnesansvarig vid Folkuniversitetet. Den nya kurstrenden har även nått Studieförbundet Vuxenskolan i Jämtland, som under våren startar Matlagning för singlar i Östersund. – Vi såg att det fanns en efterfrågan här i länet. Jag vill tro att Matlagning för singlar blir en permanent kurs, säger verksamhetsutvecklare Gerd Larsson Lundgren. SVERIGES GODASTE MACKA PERFEKT MAT PÅ EGEN HAND TIME OUT LISTAR SOLOKROGAR PÅ EGEN HAND I LONDON Kocken Sandra Lindbom från Kopparlundens Bageri i Västerås vann MackSM med sin Local hero: hasselnötsfyllt honungsbröd toppat med äppelcoleslaw, friterad grönkål, picklade hallon och blåmögelost. Nu hoppas hon höja statusen för allas vår älskade smörgås. Varför är du så fäst vid mackan? – För att det är så enkelt, men ändå bra mat. Något man kan göra snabbt och äta i farten eller göra varm och lite matigare. Hur föddes Local hero? – Min chef undrade om jag ville ställa upp i Mack-SM. Så jag satte mig på lunchrasten och funderade över olika goda lokalproducerade ingredienser som kunde kombineras på ett spännande sätt. Därför har mackan många lokala hjältar; alla kommer från en radie av max 10 mil från Västerås. Vad är hemligheten bakom vinnarmackan? – Jag hoppas att juryn från Sveriges Bagare & konditorer tog hänsyn till att jag använde enbart ekologiska och närproducerade produkter. Men också till att mackan var vegetarisk med ganska tuffa smaker och texturer. Jag hoppas att det var allt detta som stack ut. Är mackan ett fullvärdigt alternativ till lunch och middag? – Absolut, med bra råvaror går det ju att välja varianter i all oändlighet och ha på i princip vad man vill. nöjesbibeln time out listar Londons just nu bästa krogar för den som föredrar att äta ute ensam. Välj och vraka mellan världens kök: från sushi och ramen via klassiskt franskt till bästa burriton. # Kanada-Ya. Hett ramen-ställe i turistiga Covent Garden. # Casse-Croûte. Klassiskt, traditionellt nordfranskt i The Borough. # Bad Sports Taqueria. Mexikanskt i trendiga Hackney. Tapaskrog med 23 barplatser, numera i ny lokal på Dean Street. # Busaba Eathai. Modern thai-matkedja i vacker förpackning. # L’Atelier de Joël Robuchon. Eftertraktade soloplatser vid det öppna köket i den franske stjärnkockens gömda pärla nära Soho. Vad bör vi mackmakare tänka på? – Ett gott och bra bröd är grunden, gärna surdeg av vete och råg som ger smak, konsistens och karaktär. Lägg sedan på sådant du tycker är gott och kanske redan har hemma. Det behöver inte vara så avancerat. Ska man göra det riktigt enkelt kommer man långt med riktigt smör och smakrik ost. Annars gillar jag att kombinera röror och att blanda grönsaker med majonnäs. Jag gör mycket inläggningar. I Local hero provade jag med hallon. Det kan man göra i förväg och ha en burk stående, så får man lite syrligt och fräscht till mackan. Vad händer efter Mack-SM? ken på att tävla mer inom mat. Det är också jättemånga som kommit till bageriet och frågar efter Local hero. Nu har vi den på menyn över helgerna. Jag hoppas om man är varsam med råvarorna. Se på grannländer som Norge och Danmark; där äter många mackor till lunch. Varför skulle inte vi våga göra samma sak? BUFFÉ 2 • 2018 5