Buffé 1
mindfulness Solo cooking med Klancy »Att laga mat
till mig själv är det mest rogivande jag vet. Löken jag hackar i min egen takt, oljan som fräser i pannan, handen som vispar en vinägrett – jag är fullkomligt närvarande i mitt eget sällskap. Och jag behöver inte prata med någon.« TEXT EVA NYQVIST RECEPT KLANCY MILLER FOTO PAUL BRISSMAN RECEPTFOTO PEPE NILSSON STYLING LOTTEN SUNDGREN DEN MEDITATIVA ASPEKTEN av matlagning – den aktiva närvaron – är något vi kanske inte funderar så mycket över. Men den där stunden i köket, när råvarorna blir till ingredienser på skärbrädan och smakerna gifter sig i pannan, kan erbjuda en naturlig meditation; ett avbrott i den allmänna vardagsdistraktionen eller en skön avslutning på en stressig dag. Och aldrig är detta tydligare än när vi lagar mat till oss själva; när vi inte behöver ta hänsyn till någon annan utan kan laga precis vad vi är sugna på. I lugn och ro. Ensamma i köket, utan något som stör, kan vi tänja på tålamodet och träna upp medvetandet, koncentrera oss på att bara vara – här och nu – och uppskatta den process och ritual som matlagning innebär. Använda våra sinnen, vara medvetna och närvarande. Känna värmen från spisen och dofterna som fyller köket, lyssna till ljudet av oljan som fräser och vattnet som kokar. För att inte tala om lyckan att äta något gott man lagat till sig själv. Så kravlöst och tillfredsställande. – Jag har alltid lagat mat till mig själv, säger Klancy Miller, en matskribent i New York och utbildad konditor med en examen från Cordon Bleu i Paris. Det är en självklar lyx och något jag unnar mig varje dag. I BROOKLYN, DÄR KLANCY BOR, lever ungefär hälften av invånarna i singelhushåll, och med sin kokbok, »Cooking Solo«, vill hon uppmuntra dem att tillbringa lite mer egentid vid spisen. Skära, fräsa och knåda, experimentera och njuta av både processen och resultatet. För det finns inget bättre sätt att pyssla om sig själv efter en lång dag på jobbet, menar hon. Eller en lång vecka. – Med arbetskläderna av och musiken på blir matlagningen ett sätt att varva ner och slappna av, säger Klancy. En ritual hon inte kan tänka sig att vara utan. BUFFÉ 2 • 2018 9