Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 VARM LINSRORA MED INGEFÄRA & APELSIN
Servera linserna som varmrätt tillsammans med grönsaksris och bananyoghurt eller som på bilden - en varm sallad tänkt som tillbehör i en större måltid. FÖR 4 PERSONER 4 dl sköljda röda linser 8 dl grönsaksbuljong 1 tsk gurkmeja 1 gul lök 2-3 vitlöksklyfto r 2 msk olja 1 tsk curry 1 tsk spiskummin 1 liten urkärnad, hackad chili 2-3 cm färskriven ingefära saften av 1/2 apelsin salt , peppar GOR SA HAR: 1. Koka de sköljda linserna i buljong med gurkmeja. Linserna ska vara mjuka men fortfarande ha tuggmotstånd. 2. Skala och hacka lök och vitlök. 3. Hetta upp olja i en separat kastrull eller stekpanna. Fräs lök och vitlök mjuk med curry och spiskummin. 4.Tillsätt chili och ingefära och låt det fräsa ytterligare någon minut. 5. Rör ner de avrunna linserna och apelsinjuicen. Hetta upp det hela och smaka av med salt och peppar. 6.Servera röran varm eller ljummen. TIMJANDOFTANDE LINSSALLAD Röda eller gröna linser passar bra. De gröna håller formen bättre medan de röda blir vackrare. Det är en avvägningsfråga. Vilka du än väljer så tänk på att koka linserna knappt mjuka och gärna låta dem ligga och dra en stund i kastrullen. Blanda de väl avrunna linserna med mycket gul eller röd lök som ska vara riktigt finhackad, finhackad färsk timjan eller torkad samt urkärnade hackade tomater. BRINJ - GRÖNSAKSRIS FÖR 4 PERSONER 1 purjolök 2 morötter en klick smör 2 1/2 dl jasminris 1 tsk sal t 1 kanelstång 2-3 kryddnejlikor 1 dl mjölk 4 dl vatten GÖR SÅ HÄR: 1. Snitta, skölj och strimla purjon. Skala och hacka morötterna smått. 2. Hetta upp smöret i en kastrull. Lägg i kryddorna och stek dem först i någon minut innan du tillsätter riset och låter det fräsa med i ytterligare någon minut. 3. Häll i mjölk och vatten, sänk värmen och koka riset på svag värme under lock i 20 minuter. TVÅ GODA SVALKARE Naturell yoghur t eller matlagningsyoghurt blandad med bananskivor en är perfekt kombination av syra och sötma som passar till starkt kryddad mat. Naturell keso blandad med hackat äpple och osaltade nötter är knaprigt, friskt och gott. Dessutom är både yoghurt och keso bra kalcium- och proteinkällor. Så här tillagar du linserna Det finns numera flera olika sorters linser att köpa. De vanligaste är den gamla hederliga gröna trotjänaren och den lite nyare röda linsen. I det flesta butiker finns idag båda sorterna. Titta på hälsokosthyllan. De röda saknar den yttersta hinnan och kokar därför mjuka - men också mosiga - på 10 minuter. De gröna behöver 20-30 minuter på sig men håller å andra sidan ihop bättre. Skölj linserna före kokning och sjud dem sedan i grönsaksbuljong tills de är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd. Linser passar bra i alla typer av grytor och i varma och kalla sallader. Tips! Servera gärna ett gott , grovt bröd till veggorätterna, recept finns på sid 23. Pressa ner rejält med citronsaft och droppa ungefär lika mycket olivolja över det hela. Krydda med salt och nymald svartpeppar och blanda salladen väl. Låt den gärna stå och dra en stund före servering.
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40