Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 Si HALL ETT OGA PÅ HYGIENEN Jag förs
ökte se på vårt eget kök med självkritiska ögon innan jag satte mig för att skriva den här krönikan. Konstaterade, inte utan viss genans, att även jag och min familj har anledning att sätta upp Livsmedelsverkets folder "Säker mat på eget fat" på kylskåpsdörren. Det är lätt gjort eftersom den medföljer detta nummer av Buffé. • Att vi konsumenter så här i början av året möts av goda råd - eller pekpinnar beroende på hur man tar det - om hur vi ska hantera och förvara mat och klara elementär kökshvgien har sina skäl. Kommunernas miljö- och hälsoskyddsförvaltningar, vårdcentraler och sjukhus har nämligen konstaterat att av de ca 500 000 matförgiftningar som rapporteras på ett år beror ungefär hälften på hur vi beter oss hemma. Med beredning, tillagning och förvaring av maten och hur vi hanterar köksutrustningen alltifrån skärbrädor och knivar till disktrasor. Antalet sjukdomsfall har ökat under senare år och därmed antalet sjukskrivningar. Detta har alltså fått Livsmedelsverket, vår centrala myndighet för livsmedelsfrågor, att reagera med att dra igång en kampanj för att förbättra livsmedelshvgienen i hemmen. Deras uppgift är att i konsumenternas intresse verka för säkra livsmedel, redlighet i hanteringen och bra matvanor. KRITISKA PUNKTER Men det är inte bara hemma det finns problem. Överallt där livsmedel hanteras kan det rinnas risker. Livsmedelslagen har regler för hur man ska hantera mat på restauranger, storhushåll och butiker. Varje butik ska ha ett eget kontrollprogram som följs upp av kommunernas livsmedelsinspektörer. Nu utvecklas kraven både i Sverige och inom hela EU på att varje företag ska skräddarsy sitt kontrollprogram genom att man går igenom alla sina egna "kritiska punkter 1 "' där livsmedlens kvalitet kan försämras under sin hantering, och sedan skapar ett åtgärdsprogram för hur man ska minska dessa risker. Inom ICA är vi i full färd med att genomföra sådana program. INSPEKTÖRER Hemma får vi vara våra egna livsmedelsinspektörer. Livsmedelsverket har ju pekat ut de vanligaste kritiska punkterLISBETH KOHLS Konsument, kvalitet och miljö P ©get fat *ter a mat na i ett vanligt hem (se broschyren som följer med): • varmhållning • genomstekning • kylning • handtvätt • skärbrädorna • redskapen • disktrasan och infektioner. De är värda ha ett öga på och lätta att åtgärda. Hur snabbt beror väl på våra vanor. Men det kan alltså löna sig! DIALOG Skriv til l Dialog och tyck till , ge tips eller ställ frågor. Adress : Buffé , Box 6630, 113 84 Stockholm. Problem med grön potatis Hej! Jag har köpt KRAV-märkt potatis under flera års tid och har märkt att SUNDAS KRAVmärkta potatispåsar alltid innehåller gröna potatisar. Jag har gått tillbaka till min butik med flera påsar, ibland mer än halvfulla med grön potatis. Potatisen är inte bara grön utan även i mycket dåligt skick som tex skadad och skrumpen. Något måste ni göra åt era leverantörer av KRAV-odlad potatis. Har ni bara oerfarna odlare som inte vet hur viktigt det är att kupa potatisen som leverantörer? Dessutom retar det mig att jag ska betala mer för så dålig potatis som dessutom är giftigare än vanlig "sprutad" potatis. Med vänlig hälsning Susanne Naucler, Kalmar Hej Susanne! Vi på ICA tycker naturligtvis att det är roligt att du köper vår SUNDA potatis. Samtidigt är vi naturligtvis besvikna för att den potatis du köpt har varit grön. Tyvärr kan jag inte utifrån ditt (ä)-post svara på varför dina potatisar varit gröna. Det finns två tvper av grönfärgning. Den ena kallas odlingsgrönt och den andra kallas lagringsgrönt. Odlingsgrönt beror huvudsakligen på att odlaren inte har kupat sina potatisar tillräckligt väl. Lagringsgrönt uppkommer om potatisarna ligger för ljust under lagring. Det kan vara i bondens lager eller i butiken eller tom hemma hos konsumenten. Som du vet är det ännu så länge relativt få kunder, även om de ökar snabbt i antal, som köper ekologiska produkter och därför kan det hända att potatisen ligger för länge och kanske även på fel plats i butiken. Vems felet är i detta fall går därför inte generellt att säga utan att veta hur det ser ut i just din 1 c;A-butik. Ett bra sätt att skvdda sig mot grönfargad potatis är att alltid ha för vana att kontrollera packningsdatum på påsens undersida. Där hittar du även annan för dig viktig information. När du köper potatisen bör den inte vara äldre än 14 dagar efter packdatum. I övrigt vill jag bara tillägga att grönfargad potatis varken är nyttig eller välsmakande. Att äta för mycket grönfargad potatis kan medföra illamående och yrsel. Du gör således helt rätt då du vill byta dina potatisar mot nya. Som suNDA-konsument har du alltid den rätten. Det står på påsen. Med vänlig hälsning Björn Hacklou "Sundageneral"
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40