Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24 grundrecept RÅGBRÖD En basbröd som d
u kan äta till frukost med pålägg men också till lunch eller middag med lite bordsmargarin. Med mer krossad råg blir brödet fiberrikare men kompaktare. Utan krossad råg får du ett nästan vitt bröd. 5 dl vatten 1 paket jäs t ä 50 g 1 msk brödkryddor, te x anis , fänkål, kummin 2 tsk sal t 3 msk olja 2 dl krossad råg 12-13 dl rågsikt GÖR SÅ HÄR: 1. Mät upp vatten i en kastrull. Värm tills vattnet känns fingerIjummet, dvs stänker du några droppar på handen känns det varken varmt eller kallt. Använder du termometer ska den visa 37°C. Häll vattnet i degbunken. 2. Mät upp och häll i kryddor, salt och olja. Smula i jästen. Rör med trägaffel tills jästen löst sig. 3. Mät upp och häll i rågkross och den mindre mängden mjöl. Rör ner mjölet med trägaffel. 4. Arbeta därefter degen med elvispens degkrokar. Arbeta i 5 minuter - ta tid - tills degen blir seg, men fortfarande ska den vara ganska lös. Strö lite mjöl över degen. Lägg på en bakduk. 5. Låt jäsa i 45 minuter. Degen ska ha höjt sig rejält och blivit nästan dubbelt så stor. 6. Häll upp degen på mjölad bänk eller bakbord. Knåda några tag. Platta eller kavla ut till en rektangel. 7. Rulla därefter ihop. Lägg på plåt. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. 8. Värm ugnen till 250°C. 9. Tryck med pekfingret lätt på brödets sida. När degen snabbt reser sig efter trycket är brödet färdigjäst. Du ser det också på att brödet börjar spricka. Skär några snitt i ytan med vass kniv eller rakblad. 10. Grädda i nedre delen av ugnen. Först 10 minuter i 250°C. Sänk därefter till 200°C och grädda i ytterligare 30 minuter. 11. Låt brödet svalna på galler. Med bakduk blir skorpan mjuk och utan hård. Ett gott rågbröd passar bra till soppa, se recept på sid 13. Liten checklista näi Degen jäse r inte i bunken : • För varmt degspad. Jästsvamparna har dött av värmeslag. Börja om från början och använd termometer. Idealtemperatur är 37°C • För kallt degspad. Ställ bunken i ljummet vatten och låt stå i cirka 15 minuter eller avvakta tills degen jäser av sig själv. Degen är fö r lös , rinnande och kladdig : • För lite mjöl. Arbeta in mer och använd mer mjöl på bakbordet. * Du har arbetat degen för kort stund. Arbeta i ytterligare några minuter och tillsätt ev lite mer mjöl. Låt åter jäsa i bunken. Det bör räcka med 30 minuter. Degen flyte r ut på plåten : * Det ogräddade brödet står för varmt. Knåda om brödet och låt jäsa på svalare ställe. Idealtemp är 20-25°C * För lång jästid. Grädda på en
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40