Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15 Blåbärslycka TIPS! ANVÄND MUSCOVADOR
ÅSOCKER Muscovadoråsocker utvinns ur sockerrör. Ljust muscovado smakar lite smörkola medan det mörka drar åt lakrits. Förslut den öppnade påsen ordentligt och förvara i kylen. BLÅBÄRSPAJ Muscovadoråsockret smakar smörkola, och det blir ljuvligt tillsammans med blåbären. GER CA 10 BITAR 7 dl blåbär (350 g) eller andra bär, t ex björnbär eller hallon 2 dl ljust muscovadoråsocker 2 msk potatismjöl DEG 125 g kallt smör 2 dl vetemjöl 1 dl grahamsmjöl 1 1/2 dl socker 2 msk ljust muscovadoråsocker 2 msk vatten glass eller vispad grädde till servering GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 175°C. 2.Börja med pajdegen. Skär smöret i bitar. Blanda smör, mjöl, socker och muscovado - råsocker, för hand eller i matberedare. 3.Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. 4.Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen 30 minuter. 5. Blanda muscovadoråsocker och potatismjöl i en bunke. Tillsätt blåbären och rör runt. Häll ut blåbären i pajformen. 6.Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna. Servera med glass eller grädde. FÖR ALLA? Innehåller gluten. Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri grädde. Välj lämpligt tillbehör. Gör mjölkproteinfri: ersätt smör med mjölkfritt matfett och byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning. Välj lämpligt tillbehör. Fri från ägg om lämpligt tillbehör väljs. RÅRÖRD BLÅBÄRSSAFT Alla blåbärets nyttigheter samlade på flaska. Och så en hel del socker förstås. GER CA 2 LITER KONC SAFT 1 1/2 liter blåbär (ca 750 g) eller andra bär, t ex svarta eller röda vinbär BLÅB BLÅBÄRSSYL SSYLT Spara som ett sommarminne eller ät direkt till nystekta pannkakor, gärna de amerikanska på sidan 17. GER CA 1 LITER 2 liter blåbär (1 kg) eller andra bär, t ex svarta vinbär, hallon eller jordgubbar 1 dl vatten 6 dl socker (550 g) 1 krm natriumbensoat GÖR SÅ HÄR: 1.Rensa bären. Koka upp bären med vattnet i en kastrull/gryta. Låt koka ca 10 minuter utan lock. 2.Ta från värmen och häll i sockret, rör om. Låt koka ytterligare 5 minuter på svag värme. 3.Ta från värmen och skumma ev av. 4.Blanda ut natriumbensoaten med ca 1 dl av sylten. Blanda ner detta i syltkoket. 5. Häll upp sylten på väl rengjorda, varma glasburkar. Häll ända upp till kanten. Sätt på lock och förvara sylten kallt. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. BUFFÉ 6 –7 • 2 01 1 15 1 liter vatten 1 msk citronsyra 1 kg socker GÖR SÅ HÄR: 1.Mixa bären grovt i matberedare eller med stavmixer. Lägg bären i en bunke, gärna rostfri så att den inte missfärgas, tillsammans med vatten och citronsyra. Låt blandningen dra 2 dygn i kylen. Rör om då och då. 2.Sila bären i en silduk eller genom en finmaskig sil över en bunke. Låt saften självrinna, det tar ca 30 minuter. Pressa saften ur blåbären då och då så att all saft kommer med. 3.Tillsätt sockret och rör om så att det löses upp, det tar 1–2 timmar, rör ofta. Skumma ev saften. 4.Häll över saften på väl rengjorda flaskor och förslut dem. Förvara saften mörkt och kallt. Späd 1 del saft med 4 delar vatten vid servering. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. TIPS! SYLT OCH SAFT Om bären plockats när det regnat mycket kan de innehålla mer vätska än i vanliga fall. Minska i så fall mängden vatten som ska tillsättas.
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40