Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6 Strömming, sillar & paj GRAVAD SÖTSUR
STRÖMMING Strömming med smak av sweet chili. Börja med strömmingen två dagar innan den ska serveras. FÖR 10–12 PERSONER 1 kg strömmingsfiléer 8 vitpepparkorn 5 dl vatten 1 dl ättiksprit (12 %) 2 msk salt SÖTSUR SÅS 1 dl vit sirap 1 dl ättiksprit (12 %) 1/2 dl vatten 3 dl vispgrädde 2–3 msk sweet chilisås salt, vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Dra bort skinnet från strömmingen. Lägg filéerna i en bunke. Krossa vitpepparkornen. 2.Rör ihop vatten, ättika, salt och vitpepparkorn tills saltet lösts upp. Häll blandningen över strömmingen. Se till att lagen täcker. Ställ i kylen 1 dygn. Rör om ett par gånger under tiden. 3. Sötsur sås: Värm sirap, ättika och vatten i en kastrull tills allt blandat sig. Tillsätt grädde, sweet chilisås, 1 krm salt och 2 krm peppar. 4.Låt småkoka 10–15 minuter utan lock. Låt såsen kallna. 5. Låt strömmingsfiléerna rinna av. 6.Blanda ner strömmingsfiléerna i såsen. Låt stå 1 dygn i kylen, vänd runt filéerna några gånger under tiden. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde. Innehåller mjölkprotein. Det är skillnad på sill och sill! 5-minuterssill ligger redan i lag och behöver bara smaksättas, gärna med en krämig sås. Köper man i stället inläggningssill så kokar man egen lag. KRÄMIG STENBITSSILL En sill att snabbt svänga ihop. FÖR 10–12 PERSONER 2 förpackningar 5-minuters inläggningssill (à 420 g) 2 dl majonnäs 3 dl gräddfil 4 tsk svensk senap 1 dl finskuren dill 2 burkar röd stenbitsrom (à ca 75 g) 1 finhackad gul lök salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Blanda alla ingredienser utom sillen. Smaka av med salt och peppar. 6 BUFFÉ 6 –7 • 2 01 1 2.Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. Blanda med röran, lägg i en burk med lock. Låt stå i kylen 1 dygn före servering. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: läs ingrediensförteckningen på majonnäsen och använd laktosfri gräddfil. Gör mjölkproteinfri: läs ingrediensförteckningen på majonnäsen och ersätt gräddfil med mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme. Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs eller använd enbart gräddfil och smaksätt med lite fransk senap och dragon. WHISKY- OCH LINGONSILL Sill med sting av whisky och syrliga lingon. Här används inläggningssill. FÖR 10–12 PERSONER 2 burkar inläggningssill (à 420 g) 1 dl ättiksprit (12 %) 2 dl socker 3 dl vatten 2 morötter 1 liten gul lök 1 1/2 dl whisky 1 dl frysta lingon GÖR SÅ HÄR: 1.Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. 2.Skala och skär morötterna i slantar. Skala och skär löken i skivor. Lägg morot och lök i lagen. Låt kallna. 3.Tillsätt whisky och lingon till lagen. 4.Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. Lägg sillen i en glasburk. Häll på lagen och sätt på lock. Låt stå i kylen 1 dygn före servering. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40