Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17 P Tinas sommarkök Solmogna tomater,
färska örter och söta jordgubbar hittar man i Tina Hellbergs sommarkök. Låt dig inspireras och stek fluffiga silver dollar pancakes till frukost, blanda en panzanella till lunch och bjud på en härlig banancheesecake. TEXT LINA WALLENTINSON RECEPT & STYLING TINA HELLBERG FOTO SARA DANIELSSON På sommaren ska det vara enkelt, gott och mycket grönt. Det tycker Tina Hellberg, som i juni byter innerstadslivet i Stockholm mot en liten ö i Mälaren, tillsammans med sambon Niklas och barnen Ebba och Hedda. – På ön fi nns ingen aff är, så det gäller att bunkra, säger Tina. För oss blir det mycket grönt som bas, vi går först till frukt- och gröntdisken och ser vad som fi nns. Det kan bli majskolvar, rödbetor, färsk vitkål och knipplök. Några större krukor färska örter vill jag också ha, sådana som står sig ett tag. Och så ett gäng burkar oliver. Sardeller i olja hör också till basen i Tinas kök, de ger en sådan god sälta till många rätter. SOMMARMORGNAR PÅ ÖN är lika med långa frukostar, gärna med små fl uffi ga silver dollar pancakes och färska bär. Lunch tar var och en i familjen som den vill, en toast med mozzarella eller ett knäcke med rökt mälarfi sk. – Om det inte kommer någon och hälsar på, förstås. Då kanske vi gör sardell- och tomatfl arnen. Med färdig smördeg går de snabbt att få ihop och känns ändå lyxiga. På kvällen blir det oſt a grillat i någon form. De små spetten med marinerad kyckling och fl äskkarré är lite pyssliga att göra men desto mer uppskattade vid middagen. Och den snabblandade såsen med hoisin och hackade jordnötter har alla förutsättningar att bli en sommarfavorit. Har du gjort den en gång lär du göra den snart igen. TINA HELLBERG Ålder: 47. Familj: Niklas och barnen Ebba, 17, och Hedda, 11. Bor: Söder i Stockholm samt ö i Mälaren sommartid. Gör: Stylist och skribent inom mat och inredning. SILVER DOLLAR PANCAKES Små, fluffiga amerikanska plättar. Bjud med färska bär och lönn sirap. Bacon är också gott till. GER CA 20 STYCKEN 2 1/2 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 tsk socker 2 1/2 dl mjölk 1 ägg smör, salt bär och lönnsirap till servering GÖR SÅ HÄR: 1.Blanda mjöl, bakpulver, socker och 1/2 tsk salt i en bunke. 2.Tillsätt mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i ägget. 3.Pensla en plättlagg eller en stekpanna med lite smör och klicka ut ca 1 msk smet per plätt, ca 7 cm i diameter. 4.Vänd dem efter 2–3 minuter, när plättarna får bubblor på ovansidan. Stek ca 1 minut på andra sidan. Servera med bär och lönnsirap. FÖR ALLA? Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk med t ex Solhavre och byt smör mot mjölkfritt matfett. BUFFÉ 6 –7 • 2 01 1 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40