Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4 midsomm DUKAT FÖR Havet är stilla. So
len lyser från den klarblå himlen. Stången är lövad och bordet dukat i trädgården. Snart väntar något svalkande på fästningen. Det är midsommarafton på Kristianopels Gästgifveri i Blekinge. AV JOSEPHINE CARR RECEPT ROGER THELIN FOTO PER MAGNUS PERSSON IDYLLEN ÄR TOTAL. Kristianopel i nordöstra Blekinge bjuder på ett lugn, eller för att citera vår fotograf, en miljö som är som »sirap för ögonen«. Det är svårt att tänka sig att denna lilla pärla, med sina rosor och vackra hus, har en så konfl iktfylld historia, mitt i skottlinjen för de mångåriga krigen mellan Sverige och Danmark. Byn ligger på en halvö, omgärdad av en gammal ringmur. Det är på en del av den tjocka försvarsmuren som gästgiveriets krögare Roger T elin bjuder på en svalkande midsommardrink, smaksatt med rabarber och fl äder. Som tilltugg serveras lax- och romtårta. Nedanför muren betar korna, och långt borta i horisonten anar man Öland. Roger är bördig från Emils Lönneberga i Småland och har många strängar på sin lyra. Han är utbildad svetsare, internationell samhällsvetare och kock. Matintresset kommer från pappa och farfar. Så känslan att arbeta med händerna i ett kök vann över både svetslågan och pappersarbetet. Roger letade eſt er ett »redigt ställe« att ta över och fann gästgiveriet i Kristianopel, där de äldsta delarna av huset är från 1714. – Det var i början av december, en strålande, gnist- rande och helt vindstilla dag. Känslan av hav, land och frihet stämde direkt. Här ville jag vara, berättar Roger. I år är det tionde året han driver gästgiveriet, med fyra dubbelrum och restaurang. Midsommar innebär bråda 4 BUFFÉ 6 –7 • 2 01 1 tider. I god tid före midsommaraſt on börjar Roger lägga in sina sillar. Roger och gästerna gillar verkligen krämiga sillar, som buff éns lök- och vitlökssill och sillen med stenbitsrom. Även den gravade sötsura strömmingen är en favorit. Strömming är ett annat ord för sill. Norr om Kristianopel kallas den strömming, och söder om byn är det sill som gäller. Roger Thelin, krögare på Kristianopels Gästgifveri i nordöstra Blekinge, bjuder in till midsommarkalas. TILL SILLEN ÄTER GÄSTERNA husets egen mustiga Betanialimpa. I byn fi nns dessutom en mycket gammal bagarstuga där det bakas då och då. Från ett lokalt mejeri hämtas get ostarna på ostbrickan, och kaféet nere i byn har delat med sig av sin päronmarmelad med konjak. Eſt er den fylliga midsommarlunchen, förföriska tårtan och dansen kring stången beger sig krögaren och några vänner ner till hamnen. En musikant spelar spontant dragspel. Havet är blankt som en spegel. Himlen lyser i guld, violett och rosa. Några fi skmåsar avvaktar förhoppningsfullt. Roger tänder grillen längst ut på piren. Kallt öl smakar gott i väntan på den grillade karrén. En segelbåt glider in i hamnen. Så möts himmel, hav och fasta land i en självklar förening. Glad midsommarhälsning från Blekinge!
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40