Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7 Midsommar VÄSTERBOTTENSPAJ MED GRÖNT
Krispigt grönt förgyller västerbottenspajen med ost i både pajskal och fyllning. FÖR 10–12 PERSONER 125 g kallt smör 3 dl vetemjöl 1 dl finriven väster bottensost 1/2 dl vatten salt, vitpeppar ÄGGSTANNING 4 ägg »Stenbitssill och vitlökssill är båda snabba sommarfavoriter.« VITLÖKSSILL En krämig sill med både gul lök, vitlök och gräslök. FÖR 10–12 PERSONER 2 förpackningar 5-minuters inläggningssill (à 420 g) 6 vitlöksklyftor 1 stor gul lök 2 dl majonnäs 2 dl gräddfil 1 1/2 msk svensk senap 1 dl finskuren gräslök salt, vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och finhacka vitlök och lök. Blanda vitlök, lök, majonnäs, gräddfil, senap och gräslök. Krydda med 2 krm salt och 2 krm peppar. 2.Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. Blanda med röran. Lägg i en burk med lock. Låt stå i kylen 1 dygn före servering. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: läs ingrediensförteckningen på majonnäsen och använd laktosfri gräddfil. Gör mjölkproteinfri: läs ingrediensförteckningen på majonnäsen och ersätt gräddfil med mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme. Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs eller använd enbart gräddfil och smaksätt med lite fransk senap och dragon. 5 dl mjölk 2 dl finriven väster bottensost GRÖNSAKER ca 150 g broccoli 5–6 gröna sparrisar 1 röd paprika 5–6 körsbärstomater 1 dl babyspenat GÖR SÅ HÄR: 1.Skär smöret i mindre bitar. Nyp ihop det med mjölet i en bunke till en grynig massa. Tillsätt 1/2 tsk salt och riven ost. Blanda väl. 2.Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en jämn deg. 3.Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ i kylen ca 30 minuter. 4.Sätt ugnen på 200°C. 5. Förgrädda pajskalet ca 25 minuter. Låt svalna. 6.Vispa ihop ägg, mjölk, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Strö ut den rivna osten i pajskalet. Häll på äggstanningen. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. 7.Skär broccolin i buketter. Skär bort den nedre torra delen på sparrisen. Koka broccoli och sparris i lättsaltat vatten ca 1 minut. Häll av och kyl snabbt i kallt vatten. 8.Dela, kärna ur och skär paprikan i strimlor. Dela tomaterna. Skär spenaten i strimlor. Fördela grönsakerna över pajen. Grädda ytterligare ca 20 minuter. FÖR ALLA? Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg. Gör laktosfri: byt smör och mjölk mot laktosfria produkter. SNAPS PÅ BLEKINGSKA Späda granskott och kryddiga enbär sätter skogssmak på gästgiveriets snaps. Blanda 1 flaska neutral vodka (70 cl) med 1 dl späda granskott, 6–8 enbär och 1 sockerbit. Låt stå och mogna 1–2 veckor. Sila av kryddorna innan snapsen ska serveras. BUFFÉ 6 –7 • 2 01 1 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40